Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία - 05 Ιουλίου.

1821: Οι Νικόλαος Στουρνάρης, Αθανάσιος Μάνταλος και αδελφοί Λαγκαδά κηρύσσουν την επανάσταση στην επαρχία Ασπροποτάμου στην Πίνδο. 36 τουρκικά πλοία υπό τον Καρα Αλή κανονιοβολούν σφοδρά την Σάμο και επιχειρούν απόβαση, την οποία αποκρούουν οι Έλληνες. 300 Κρήτες επιτίθενται και τρέπουν σε φυγή 5.000 Τούρκους στο Φαράγγι Καμπιών.
1824: Στον Μαραθώνα 600 Έλληνες υπό τους Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο δέχονται επίθεση από 2.000 γενίτσαρους και 1.000 Τούρκους υπό τον Ομέρ πασά της Καρύστου. Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς.
1867: Οι πασάδες Ομέρ Μεχμέτ και Ρεσίτ εισβάλλουν στα Σφακιά και καταλαμβάνουν το ανατολικό τμήμα. Σύντομα όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την τοπική αντίσταση και το ορεινό του εδάφους και υποχωρούν.
1921: Πρώτη μάχη στην περιοχή Ουτς Σαράι. Διαλύεται ύστερα από σύγχυση το απόσπασμα της 12ης μεραρχίας και η Ταξιαρχία ιππικού υφίσταται σοβαρές απώλειες. Ηρωικά επιτιθέμενη κατά του εχθρού η 1η επιλαρχία αποδεκατίζεται και ο διοικητής της επίλαρχος Μαρκόπουλος με τους 3 αξιωματικούς του (τον ίλαρχο Φορτούνα, τον ανθυπίλαρχο Παπαϊωάννου και τον έφεδρο ανθυπίλαρχο Κλώντζα) πέφτουν στην μάχη.
1942: Εκτελείται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή ο υποπλοίαρχος Ηλίας Καζάκος διότι φυγάδευε Έλληνες στην Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop