Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Όχι στο ΠΛΑΣΤΙΚΟ και τις ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεστιέων.

Από το 2008 με την υπ’ αριθ. 69 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεστιέων απαγορεύθηκε η τοποθέτηση πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πεζοδρόμια κ.λ.π.), ενώ με την υπ’ αριθ. 70/2008 και με στόχο τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού, εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή και την αναβάθμιση των υποδομών, των υπηρεσιών και των παραγόμενων προϊόντων που θα τον καταστήσουν ελκυστικότερο, ο Δήμος προωθεί το «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας (Τ.Σ.Π.)»
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος υπενθυμίζει τις αποφάσεις αυτές και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 2946/2001 (Φ.Ε.Κ. 224, τ. Α΄) με τις οποίες θεσμοθετήθηκε «η υποχρέωση αναγραφής στην ελληνική γλώσσα όλων των επιγραφών, με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητα, ή η επαγγελματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου, ή η επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας ενώσεως φυσικών ή νομικών προσώπων, επιτρεπομένης ωστόσο (προαιρετικά) της παράλληλης παράθεσης επί αυτών, ξενόγλωσσων λέξεων (συμπεριλαμβανομένων των κατοχυρωμένων εμπορικών σημάτων, διακριτών τίτλων και εν γένει επωνύμων), υπό την προϋπόθεση όμως της αναγραφής τους με μικρότερα στοιχεία», καλεί τους καταστηματάρχες του Δήμου:
«1. Όπως εντός ενός (1) μηνός από τη λήψη της παρούσης προβείτε στην αφαίρεση των ξενόγλωσσων επιγραφών που έχουν τοποθετηθεί στην επιχείρησή σας.
2. Όπως εντός δυο (2) μηνών τα πλαστικά τραπεζοκαθίσματα, που έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, αντικατασταθούν με άλλα η χρήση των οποίων επιτρέπεται με βάση το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας (Τ.Σ.Π.).
3. Οι επιχειρήσεις του Δήμου Θεστιέων, οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας (Τ.Σ.Π.), να απευθυνθούν στο Δήμο για να λάβουν το κείμενο του Τ.Σ.Π., όπου αναφέρονται αναλυτικά οι προδιαγραφές ποιότητας και να καταθέσουν σχετική αίτηση συμμετοχής στο Τ.Σ.Π.
Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν και θα υιοθετήσουν το Τ.Σ.Π. θα απολαμβάνουν ειδικής υποστήριξης και προβολής από το Δήμο και θα έχουν και άλλα οφέλη που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο όπως για παράδειγμα πιθανή μείωση των τελών κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο Τ.Σ.Π.»
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση εφαρμογής του Νόμου και των αποφάσεων «εκπέμποντας έτσι όλοι μαζί από το Δήμο Θεστιέων ένα μήνυμα πολιτισμού και νομιμότητας».
Η αλήθεια είναι πως οι ξενόγλωσσες επιγραφές προσβάλλουν την αισθητική των Ελληνικών πόλεων αλλά και των πολιτών, αλλοιώνουν την πολιτισμική μας ταυτότητα και παράλληλα απαξιώνουν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Ταυτόχρονα για να πάμε και στο δια ταύτα η μη αφαίρεση των παράνομων ξενόγλωσσων επιγραφών επισύρουν κυρώσεις στους παραβάτες, οι οποίες σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου είναι πρόστιμο ύψους 587 έως 5.870 € καθώς και η αφαίρεση των πινακίδων από συνεργεία του Δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop