Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

H σύγκρουση στο Ουισκόνσιν


Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον Σκοτ Ουόκερ.  

Στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος και οι Ρε­πουμπλικάνοι βρίσκονται στα χαρακώματα. Αιτία ο προϋπολογισμός στις πολιτείες που βρίσκονται σε κρίση καθώς ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι συνταγματική επιταγή για όλες τις πολιτείες -πλην του Βερμόντ.
Οι πρόσφατα εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι κυ­βερνήτες ο Σκοτ Ουόκερ, ο Κρις Κρίστι (Νιου Τζέρσεϊ), ο Τζον Κασίς (Οχάιο) δέχονται επιθέσεις.
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η αποδυνάμωση των (ισχυρών συμμάχων του κόμματος) συν­δικάτων του δημόσιου τομέα, είναι η ουσία που κρύβουν οι διακηρύξεις για περιορισμό δαπανών. Στο Ουισκόνσιν και στο Οχάιο έγιναν διαδηλώσεις, και στο Μίσι­γκαν ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης ετοιμάζει ανάλογα μέτρα.
Το Ουισκόνσιν έχει τρέχον έλλειμμα 137 εκατ. δολάρια και 3,6 δισ. δολάρια για το επόμενο έτος που πρέπει να μηδενιστούν. (Κάτι αντίστοιχο θέλει να επιβάλλει η Γερμανία στις χώρες της Ευρωζώνης).
Ο Ουόκερ (στο Ουισκόνσιν) πρότεινε αύξηση εισφο­ρών καθώς και μέτρα που περιορίζουν την επιρροή των συνδικάτων. Μεταξύ τους ο περιορισμός του δικαιώματος για συλλο­γική διαπραγμάτευση και η κατάργηση της α­πευθείας παρακράτησης των συνδρομών των μελών των συνδικάτων από τους μισθούς τους.
Οι εργαζόμενοι έχουν αποδεχτεί την αύξηση των εισφορών τους (από 1% σε 5,8% για τις συ­ντάξεις, από 6% σε 12,6% για ιατροφαρμακευ­τική περίθαλψη) αλλά οι εισφορές τους εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από ότι στον ιδιωτικό τομέα, όμως αντιστέκονται στην επίθεση κατά των συλλογικών τους δικαιωμάτων και στην ε­θελοντική καταβολή των συνδρομών τους.
Τι ζητά στην ουσία ο Ουόκερ;
Αυξημένες εισφορές και να διαπραγματεύονται τους μισθούς, όχι τις παροχές και τις εργασιακές συνθήκες.
Τι επιδιώκει;
Να γίνουν τα συνδικάτα αντιπαθητικά στους εργαζόμενους και να μειωθούν οι οικονομικοί τους πόροι.
Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υ­πάλληλοι διαδηλώνουν, μαζί με φοιτητές, με συναδέλφους τους από άλλες πολιτείες, αλλά και εκπροσώπους από το εθνικό αρ­χηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στις 17 Φεβρουαρίου οι Δημοκρατικοί πολιτειακοί γερουσιαστές «φιλοξενήθηκαν» σε ξενοδοχείο του Ιλινόι για να μην υπάρξει απαρτία (είναι απαραίτητη η παρουσία 20 στους 33) στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και στις 18 Φεβρουαρίου οι υπάλληλοι κατέλαβαν το πολιτειακό κοινοβούλιο.
Στις ΗΠΑ υπάρχει οργή καθώς οι δημόσιοι υ­πάλληλοι δεν βιώνουν την κρίση όπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, «Το πρό­βλημα είναι ότι πάρα πολλοί πολιτικοί στο πα­ρελθόν, όταν δεν μπορούσαν να αυξήσουν τους μισθούς, έδιναν αυξήσεις στις παροχές, διογκώ­νοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις των κρατικών ταμείων και επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές».
Ο Ομπάμα μίλησε για «επίθεση κατά των συνδικάτων», ενώ οι αντίπαλοί του λένε ότι αντιμετωπίζει το Ουισκόνσιν ως την  «αφετηρία της εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012» υποστηρίζοντας πως «ο πρόεδρος χρειάζεται….. τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τα εύ­ρωστα συνδικάτα τους».
Το 1995 το προεδρικό βέτο στις περικοπές που πρότεινε η Βουλή των Αντιπροσώπων οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας του κράτους, που κατέληξε σε θρίαμβο του Κλίντον και στην επανεκλογή του. Είναι πιθανόν και τώρα να οδηγηθούμε σε διακοπή της κρατικής λειτουργίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν ικανές περικοπές, αν όμως αρχίσουν τα προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων ή κλείσουν τα Εθνικά μνημεία το κλίμα θα αντιστραφεί.  Τελικά όλα εξαρτώνται από το πόσα είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν οι φορολογούμενοι ώστε να υπάρξει μείωση δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop