Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-6 Ιουνίου

1821: Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά των Ελλήνων των Κυδωνιών και προβαίνουν σε άγριες σφαγές. Σωροί πτωμάτων καλύπτουν τους δρόμους και χιλιάδες νεαρές γυναίκες και παιδιά αιχμαλωτίστηκαν για να μεταφερθούν στα σκλαβοπάζαρα. Κατά την διάρκεια των σφαγών κατέπλευσε μοίρα του ελληνικού στόλου, η οποία έπειτα από αγωνιώδεις προσπάθειες, κατόρθωσε να σώσει 25.000 περίπου Κυδωνιείς.
1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Ανδρέας Πιπίνος μπαίνουν την νύχτα με πυρπολικά στο λιμάνι της Χίου, όπου βρισκόταν ο τουρκικός στόλος υπό τον Καρά Αλή. Ο Πιπίνος στράφηκε κατά της αντιναυαρχίδας, αλλά ο ισχυρός άνεμος που έπνεε παρέσυρε το πυρπολικό. Πιο τυχερός ο Κανάρης κατόρθωσε να στρέψει τον πρόβολο του πυρπολικού εναντίον της ναυαρχίδας, στην οποία βρίσκονταν όλοι σχεδόν οι αξιωματικοί των άλλων πλοίων για να γιορτάσουν με τον ναύαρχο το Μπαϊράμι. Το πυρ μεταδόθηκε ταχύτατα και το πλοίο άρχισε να καίγεται σαν πυροτέχνημα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Καρά Αλής, ο οποίος φονεύθηκε από ένα κομμάτι του καιγόμενου καταρτιού, που έπεσε στο κεφάλι του.
1854: Τουρκική επίθεση κατά των Θεσσαλών επαναστατών που υποχωρούν στην Καλαμπάκα.1906: Στις φυλακές Μοναστηρίου φονεύονται οι μακεδονομάχοι Οδ.Παναγιωτάκος, Εμμ.Επισκοπάκης και Ν.Τζόβελος.
1920: Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο δίνει την άδεια να προελάσει ο ελληνικός στρατός προς κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι την Πάνορμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop