Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-12 Ιουνίου

323 πΧ: Οι συγκεντρωμένοι στην Βαβυλώνα Έλληνες στρατιώτες ανήσυχοι θέλουν να δουν τον Αλέξανδρο για τελευταία φορά. Σε ένα δραματικό αποχαιρετισμό οι στρατιώτες περνούν εμπρός του σε μία ατελείωτη γραμμή. Εκείνος δεν μπορεί να τους μιλήσει. Τους χαιρετά μόνο, ανασηκώνοντας το κεφάλι του με πολλή δυσκολία και τους γνέφει με τα μάτια. Οι εταίροι κοιμούνται το βράδυ στον ναό του Σαράπιδος για να μάθουν μήπως έπρεπε να μεταφέρουν εκεί τον άρρωστο βασιλέα, ώστε να τον θεραπεύσει ο θεός. Η απάντηση που πήραν ήταν να τον αφήσουν εκεί που βρισκόταν.
1042: Η αυτοκράτειρα Ζωή ανακαλεί από την εξορία και παντρεύεται τον Κωνσταντίνο Μονομάχο, ο οποίος αναγορεύεται αυτοκράτωρ. Ωραίος, ξανθός, εκλεπτυσμένος, γενναιόδωρος, μεγαλόψυχος προς τους αντιπάλους του, αγαπούσε τις απολαύσεις, ενδιαφερόταν για τα γράμματα και απεχθανόταν τις εκστρατείες. Επί της βασιλείας του οι στρατιώτες του Ανατολικού συνόρου υποχρεώνονται να εξαγοράζουν την στρατιωτική θητεία και αυξάνεται το ποσοστό των μισθοφόρων και ιδιαίτερα των ξένων στον στρατό.
1492: Οι Τούρκοι σφάζουν τον νεομάρτυρα Ιωάννη από την Τραπεζούντα στην Λευκόπολη Μολδαβίας.
1823: 600 Ψαριανοί υπό τον Γεώργιο Σκανδάλη πραγματοποιούν επιδρομή με μικρά πλοιάρια στα παράλια της Ιωνίας απέναντι από την Λέσβο και πυρπολούν το Τσανταρλή.
1950: Οι Τούρκοι σφάζουν 8 Έλληνες στο Κιόνελι Λευκωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop