Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-01 Δεκεμβρίου.

1818: Μύηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Φιλική Εταιρεία από τον οπλαρχηγό Χρήστο Αναγνωσταρά.
1821: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης μετά την ανακήρυξή του ως Αρχηγού των Όπλων της Αττικής φθάνει με δύναμη Μανιατών στην Αθήνα. Από τους πληρεξούσιους της Πελοποννήσου εκλέγεται πρόεδρος της τοπικής γερουσίας ο επίσκοπος Βρεσθένης Δημήτριος.
1823: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πολιορκεί την Χαλκίδα.
1834: Άφιξη του βασιλιά Όθωνα στην Αθήνα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
1913: Στο ιστορικό φρούριο Φιρκά των Χανίων υψώνεται η Γαλανόλευκη από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ τα πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο του λιμανιού παραληρούν από ενθουσιασμό. Η Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα, που τυπικά είχε γίνει με τις συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, επισφραγίζεται επίσημα.

Ολυμπιακός Παναιτωλίου:Ηττήθηκε στο Αντίρριο.

Καταστροφικό αποδείχθηκε για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, το διάστημα 46΄-90΄στο Αντίρριο.

Ο Ατρόμητος με ένα γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου κι ένα ακόμη στις καθυστερήσεις του αγώνα, τον κέρδισε με 2-0.

Με την ήττα του αυτή ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έπεσε την 6η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Α΄ΕΠΣΝΑ, μένοντας εντούτοις πολύ κοντά στις προνομιούχες θέσεις και έχοντας συγκεντρώσει 26 βαθμούς.

Τα πλήρη αποτελέσματα της αγωνιστικής:

ΑΤΡ. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 2-0
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΟΜΗΡΟΣ .............4-0
ΤΡΙΚΟΡΦΟ – ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ...............0-1
ΣΤΑΜΝΑ – ΔΑΦΝΗ Μ.Χ. .........................2-1
ΛΥΓΙΑΣ –ΜΕΣΑΡΙΣΤΑ .............................0-6
ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ –ΜΥΤΙΚΑΣ ...........2-2
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ...........0-1
ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ ΑΙΤ. ................1-0

Βαθμολογία Α΄ ΕΠΣΝΑ (13η Αγωνιστική)
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2008-2009

1…….Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ…….31
2……ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ…………..29
3……ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ..…..27
4……Γ.Ο. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ…….27
5……ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡ……26
6……ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝ…....26
7……ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΥΡ………19
8……ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ………..17
9……ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ….17
10….ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ…….14
11…..ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ……….13
12……ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ.ΧΩΡΑΣ……13
13…..ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ……..……12
14….ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ…12
15…..Α.Ο. ΛΥΓΙΑΣ………….………4
16….. Α.Ο. ΤΡΙΚΟΡΦΟ……………1

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-30 Νοεμβρίου.

1822: Παράδοση από τους Τούρκους στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη του Ναυπλίου και του φρουρίου Ιτς Καλέ.
1827: Οι Τούρκοι του φρουρίου της Χίου εξορμούν και νικούν τον Φαβιέρο.
1904: Το ανταρτικό σώμα του ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) αντιμετωπίζει με επιτυχία 70 κομιτατζήδες υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ σε ύψωμα δυτικά του Ανταρτικού Φλώρινας.
1940: Η 12η μεραρχία απελευθερώνει το Πόγραδετς.
1942: Το ελληνικό υποβρύχιο "Παπανικολής" με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Ρουσέ βυθίζει εχθρικό φορτηγό 8.000 τόνων στα Δωδεκάνησα.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-29 Νοεμβρίου.

1822: Ο Στάικος Σταϊκόπουλος μπαίνει στο Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει την Γαλανόλευκη. Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.
1826: Ο Φαβιέρος επικεφαλής 480 φιλελλήνων, μετά από σκληρή μάχη κατά των ανδρών του Κιουταχή, κατορθώνει να εφοδιάσει τους υπερασπιστές της Ακροπόλεως με πυρίτιδα για ένα ολόκληρο μήνα.
1851: Πεθαίνει στην Αθήνα ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο, ιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας.
1912: Σκοτώνεται στον Δρίσκο Ιωαννίνων πολεμώντας ηρωικά εναντίον των Τούρκων ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης. Μετά από σκληρό αγώνα απόσπασμα Ευζώνων και το σύνταγμα Κρητών απελευθερώνουν τα Πεστά Ιωαννίνων και έρχονται σε επαφή με την κύρια γραμμή αντίδρασης των Τούρκων στο Μπιζάνι.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΑΚΕΛ: «Δεν είμαστε Έλληνες»!

Ύστερα από πολυήμερη σκληρή αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ και άλλα οργανωμένα σύνολα για το θέμα της Ιστορίας και του Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Υπουργός Παιδείας έβαλε νερό στο κρασί του θεωρώντας το θέμα λήξαν.
Ο καταλύτης που ανάγκασε τον Υπουργό ν' αλλάξει πορεία πλεύσης ήταν η πρωτοσέλιδη παρουσίαση δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 72% των πολιτών τάσσονται εναντίον της κυβερνητικής πρόθεσης για αλλαγή των βιβλίων της Ιστορίας, ενώ μόνο το 41% των ΑΚΕΛικών τάσσονται υπέρ.
Τα ηνία πήρε αμέσως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έσπευσε να διαμηνύσει με το γνωστό ύφος του ότι δεν κινδυνεύει η ελληνικότητα της Παιδείας μας, ούτε ο τόπος οδεύει σε δρόμο αφελληνισμού.
Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς σύγχυσης, που προκαλούν στο λαό κατά αριστοτεχνικό τρόπο οι δόκτορες της ΑΚΕΛικής προπαγάνδας, οι πολίτες παρακολουθούν με αμηχανία τα τεκταινόμενα και ευλόγως διερωτώνται:
Μήπως είναι τυχαίο γεγονός το ξέσκισμα και κάψιμο ελληνικών σημαιών από νεολαίους της ΕΔΟΝ (χωρίς να τους προκαλέσει κανένας), υπό την απόλυτη ανοχή του ΑΚΕΛ και την πλήρη κάλυψη της Κυβέρνησης;
Είναι τυχαία η στάση μερίδας μαθητών να εναντιωθούν στο άκουσμα του Εθνικού Ύμνου σε σχολική γιορτή; (Ενός υπέροχου Ύμνου, που εκθειάζει μόνο το υπέρτατο αγαθό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και τίποτε άλλο).
Είναι τυχαία πράξη η προσπάθεια των καθοδηγητών της ΕΔΟΝίτικης επαγρύπνησης να εμποδίσουν την είσοδο ελληνικών σημαιών στη μαθητική εκδήλωσης προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου;
Είναι τυχαία η (στρατευμένη) αρθρογραφία που βλέπουμε συχνά-πυκνά στον Τύπο, η οποία αναφέρεται σε ελληνόφωνη και όχι ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινότητα της Κύπρου;
Είναι τυχαία η κυβερνητική απόφαση που οδήγησε στη σιωπηλή υποστολή της ελληνικής σημαίας από το ΡΙΚ, η οποία ήταν αναρτημένη για πολλές δεκαετίες;
Τα παραδείγματα της ανθελληνικής νοοτροπίας των κυβερνώντων ή καλύτερα της συγκροτημένης προσπάθειας για αποεθνικοποίηση της Παιδείας και σταδιακής εδραίωσης της κυπριακής συνείδησης (η οποία θα έχει ως μετεξελικτική κατάληξη τη δημιουργία κυπριακού έθνους στην Κύπρο), είναι πολλά και συχνά.
Όμως, για εκείνους που διατείνονται ότι κινδυνολογούμε, τους αποκαλύπτουμε την περίφημη δήλωση του Ανδρέα Χρήστου, νυν δημάρχου Λεμεσού, πρώην βουλευτή και Υπουργού και ΑΚΕΛικού πρωτοκλασάτου ιστορικού στελέχους, με την οποία αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ελληνοκύπριων πολιτών.
Ιδού τι είπε κατά λέξη ο Ανδρέας Χρίστου κατ' ιδίαν στον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστο Γ. Ζαχαράκι (βιβλίο «Άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού» - Κατάθεση μνήμης και στοχασμών 1979 - 2004, έκδοση Α.Α. Λιβάνη, σελ. 343).
«Ο ισχυρισμός για ύπαρξη Ελληνισμού στην Κύπρο συνιστά εσφαλμένη και αναληθή θέση. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους Ε/κυπρίους αποτελεί συμπτωματικό γεγονός, γιατί αυτή επεβλήθη από μερικές εκατοντάδες Έλληνες όταν στην Κύπρο ζούσε γηγενής πληθυσμός 500.000 ατόμων, επί των οποίων θα μπορούσαν να έχουν υπερισχύσει οι Αιγύπτιοι ή οι Φοίνικες!».
Ξεκάθαρη και θαρραλέα, λοιπόν, η ομολογία του ΑΚΕΛικού ανώτατου στελέχους, ο οποίος «ρίχνει άπλετο φως στην ιστορική πραγματικότητα» αποκαλύπτοντας τις πραγματικές μακρόχρονες επιδιώξεις του κυβερνώντος κόμματος.
Εμείς τι άλλο μπορούμε να πούμε; Απλώς τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών και στην οργή της ίδιας της Ιστορίας!

Η στιγμή της αλήθειας !

Τελικώς ο Ανδρέας -ο γνωστός "σιδερένιος" με την "άφθονη διούρηση" , για να μην ξεχνάμε- είναι παμμέγιστος και διαχρονικός!
Θυμόσαστε τη ρήση: «Οποιος θέλει να τα βάλει μαζί μου και όχι με τη γυναίκα μου»…
Η δήλωση έγινε την περίοδο που η σύντροφός του Δήμητρα δεχόταν επιθέσεις από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά ως φάρσα.
Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ, ιστορικός-φιλόλογος και τηλεπωλητής βιβλίων, επαναλαμβάνει τα λόγια του Ανδρέα για την Ευγενία Μανωλίδου.
Η κυρία -ακόμη και σήμερα σύζυγος Μανωλίδη και σύντροφος Γεωργιάδη-παρουσιάζει το αμερικανικής εμπνεύσεως τηλε-σκουπίδι " Η Στιγμή της Αλήθειας".
Ο Μάκης Βορίδης επίσης, έχει οικογενειακή εμπλοκή. Σκηνοθέτης της εκπομπής είναι ο αδελφός του Κώστας Βορίδης…
Αυτός τουλάχιστον την αποκήρυξε και μαζί με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Ηλία Πολατίδη, δηλώνουν ότι "δεν συνάδει με τις αρχές του κόμματος".
Ο Άδωνις από "φασίστας" έγινε "μπουμπούκος" και μέλος του ελληνικού τηλεοπτικού star system.
Ένας "οπαδός" του "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια", την έχει αστεφάνωτη και με εξώγαμο.
Κι ένας άλλος ο Κωστής Αϊβαλιώτης, στρατεύτηκε στα σαράντα παρά κάτι για σαράντα πέντε ημέρες και πανηγύριζε!!!
Ελληνική κοινωνία, κοινωνία παράνοιας.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-28 Νοεμβρίου.

1915: Μετά την ορμητική προέλαση των Γερμανών μέσα στο σερβικό έδαφος, ο βασιλιάς των Σέρβων Πέτρος με τα λείψανα του σερβικού στρατού καταφεύγει στην Κέρκυρα.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Μειώθηκε η κατανάλωση τις ΗΠΑ...

Tη μεγαλύτερη πτώση το 2001 κατέγραψε η κατανάλωση στις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας με το χειρότερο τρόπο την περίοδο των Χριστουγέννων.
Οι καταναλωτικές δαπάνες των μειώθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο και κυμάνθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση της επταετίας.
Τα στοιχεία του υπουργείου ήρθαν στο φως 24 ώρες μετά τη χορήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, μιας «ένεσης» ρευστότητας ύψους 200 δισ. δολαρίων στην αγορά καταναλωτικής πίστης, μετά το «πάγωμα» των καταναλωτικών δανείων που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Ακόμη χειρότερα ήταν τα νέα από την αγορά κατοικίας, από την οποία ξεκίνησε η οικονομική ύφεση, με τις πωλήσεις των νέων σπιτιών να κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 1991.
Η εταιρεία Tiffany χαμήλωσε τον πήχυ για την κερδοφορία της και ανακοίνωσε το ενδεχόμενο περικοπών προσωπικού, καθώς η οικονομική ύφεση πλήττει πλέον και τους πιο εύπορους πελάτες.
«Είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς πότε θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου, Μάικλ Κοβάλσκι.
O Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία «θα το ξεπεράσει» και προειδοποίησε ότι, «Αυτό που δεν θέλουμε με τίποτα να συμβεί είναι να εγκλωβιστούμε σε ένα πτωτικό σπιράλ: ο κόσμος θα απέχει από την οικονομική δραστηριότητα, στη συνέχεια θα απέχουν οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται και έτσι να ακολουθούμε την πορεία ενός πτωτικού σπιράλ».

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-27 Νοεμβρίου.

1866: Μάχη στους Λάκκους της Κρήτης. Πυρπόληση του χωριού από τους Τούρκους.
1868: Ο παλαίμαχος αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης από το Γύθειο, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 ανδρών, συνοδευόμενος και από τον γιό του Λεωνίδα, αποβιβάζεται κοντά στα Χωράφια Μυλοποτάμου για να ενισχύσει τον αγώνα στην Κρήτη.
1895: Στις Βρύσες Αποκορώνου γίνεται η πρώτη σύγκρουση των Κρητών επαναστατών της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής με δύναμη 3.000 ανδρών του τουρκικού στρατού. Μετά από ολοήμερη σκληρή μάχη οι Τούρκοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και τραυματίες.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-26 Νοεμβρίου.

1807: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Χίο.
1912: Νικηφόρος μάχη στο Σούλι και την Σκάλα Παραμυθιάς κατά των Τούρκων.
1943: Οι Γερμανοί εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους. Ο ιατρός Ν.Καρβούνης δεν δέχεται να φύγει όπως του πρότειναν και τοποθετείται μόνος του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-25 Νοεμβρίου.

1823: Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Οδυσσέα Ανδρούτσο και Κριεζιώτη νικούν τους Τούρκους υπό τους Ομέρ μπέη και Γιουσούφ αγά στην Κακή Σκάλα της Καρύστου.
1825: Ο Λάμπρος Βέικος νικά τους Τούρκους στο Αιτωλικό.
1827: Οι Αυστριακοί αποφυλακίζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
1916: Επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της Ελλάδας, που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο, να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα.
1942: Ανατινάσσεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών και Άγγλων δολιοφθορέων. Αποτέλεσμα ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των Γερμανών στην Βόρεια Αφρική για 6 κρίσιμες εβδομάδες.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ολυμπιακός Παναιτωλίου:Νίκησε τον Άρη Αιτωλικού!

Μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου, επί του Άρη, στο γήπεδο των Παπαδατών Μακρυνείας.
Η ομάδα μας δείχνοντας τεράστια αποθέματα φυσικής καταστάσεως και άριστη ψυχολογία, επιβλήθηκε του Άρη με 0-1, μένοντας στο κυνήγι της κορυφής, όπου μόνη τώρα είναι η ΑΕΜ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής:

ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ....0-1
ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ – ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ ......................5-0
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ – ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ .................1-1
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ – ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ...................5-0
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ ...................1-0
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ – ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ..................2-0
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ 1-1
ΔΑΦΝΗ Μ.ΧΩΡΑΣ- Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.....................0-3

Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 12ης αγωνιστικής:

1. ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ....................28
2. ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ .................26
3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 26
4. ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ..................24
5. ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ .................24
6. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ .........23
7. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ .....................17
8. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒ/ΜΝΗΣ ........16
9. ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ ...................15
10. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΣ ..................13
11. ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ...................13
12. ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ........................12
13. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ...............12
14. ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ ........................10
15. ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ .............................4
16. ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ..........................1

Ολυμπιακός Παναιτωλίου: Άδοξος αποκλεισμός από το κύπελλο ΕΠΣΝΑ.

Σαν θηρία πάλεψαν στην κανονική διάρκεια και την ημίωρη παράταση ο Ναυπακτιακός Αστέρας και ο Ολυμπιακός Παναιτωλίου και το μόνο που κατάφεραν ήταν να αναδειχθούν ισόπαλοι με σκορ 2-2.
Στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι ο Ναυπακτιακός Αστέρας τυχερός και εύστοχος συνάμα κέρδισε με σκορ 3-2 και πήρε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο

Όλα τ' αποτελέσματα του Γ΄ γύρου:

ΝΑΥΠ. ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝ. ............2-2 (3-2 πέναλτι)ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΕΜΠ. – ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ...2-1
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ ...2-3
ΔΑΦΝΗ Μ ΧΩΡΑΣ – ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ .......3-4
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ ........1-2
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ – ΜΕΔΕΩΝ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ........2-1
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ .......................2-2 (5-3 πέναλτι)
ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ-ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ..0-2

11η Αγωνιστική: Ολυμπιακός Παναιτωλίου, έμεινε στην Ισοπαλία.

Έχασε έδαφος στη βαθμολογική κατάταξη ο Ολυμπιακός Παναιτωλίου, καθώς ήρθε ισόπαλος με τον ΓΟΜ.
Η ομάδα μας αν και προηγήθηκε στο 65΄δεν μπόρεσε να διαφυλάξει τη νίκη που διαγραφόταν και δέχθηκε την ισοφάριση στο 75΄.
Το σκορ αυτό διατηρήθηκε μέχρι τη λήξη του αγώνα, αν και η χαμένη, καλή ευκαιρία στις καθυστερήσεις θα μπορούσε να μας δώσει τη νίκη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ – ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .........1-1
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ .................2-0
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ ..........................3-1
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ – ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ ...........................................4-0
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒ/ΜΝΗΣ – ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ .........2-2
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ....................0-1
ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ - ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ .................................3-3

Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 11ης αγωνιστικής
1. ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ.......................... 26
2. ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ............................25
3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ .........23
4. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ................22
5. ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ...........................21
6. ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ ..........................21
7. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ............................17
8. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒ/ΜΝΗΣ ..............15
9. ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ ......................14
10. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΣ ....................13
11. ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ............................12
12. ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ......................10
13. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ..................9
14. ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ ..........................9
15. ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ ....................................4
16. ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ..............................1

Βιογραφία: Ποιός είναι ο PEDRO OLALLA...

Ο Pedro Olalla Gonzalez de la Vega (γεννήθηκε στο Οβιέδο της Ισπανίας το 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής και φωτογράφος, και σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου.
Εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια, διατηρεί μια έντονη σχέση με την Ελλάδα και το 1994 μετοίκησε στην Αθήνα με σκοπό να ασχοληθεί με την έρευνα, τη δημιουργία και τη διδασκαλία.
Η κύρια απασχόλησή του είναι η συγγραφή:
25 πρωτότυπα έργα λογοτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου (βιβλία, σενάρια, οπτικοακουστικό υλικό), σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά από δημοσιογραφικά άρθρα και μεταφράσεις Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων. Δίδαξε νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο και ισπανικά στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης.
Στην Ελλάδα πλέον, διατέλεσε για χρόνια διευθυντής του Πολιτιστικού Δελτίου της Ισπανικής Πρεσβείας, αρχισυντάκτης του δίγλωσσου μηνιαίου περιοδικού “El Sol de Atenas” και καθηγητής στο Instituto Cervantes.
Από το 1998 έως σήμερα, εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας) και στη Βουλή των Ελλήνων.
Ως λεξικογράφος, είναι συγγραφέας του «Νέου Ελληνο-Ισπανικού Λεξικού» (εκδ. Texto), για το οποίο δούλεψε για χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη».
Ως φωτογράφος έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, οπτικοακουστικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις σε διάφορες χώρες.
Ως ερευνητής και φωτογράφος, έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένους εκδοτικούς οίκους όπως National Geographic, Thames & Hudson, Altair, Planeta, Road Editions, κ.α. καθώς και με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες παραγωγής. Στα τελευταία του έργα συγκαταλέγονται
ο «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας» –πόνημα που χορηγήθηκε από το Ιδρυμα Ωνάσης και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και για το οποίο έχει διανύσει πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ελλάδα ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων μύθων–,
η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι τόποι των μύθων» –μια παραγωγή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΤ1) για το Ειδικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004–,
η ταινία ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: Ο κήπος του Αριστοτέλη» –μια περιήγηση στον χώρο όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο–
και το βιβλίο «Ευδαίμων Αρκαδία», ένα μεγάλο νοερό ταξίδι στο δυτικό πολιτισμό ιχνηλατώντας το αρκαδικό στοιχείο.
Για τη δουλειά του στο χώρο της ελληνικής μυθολογίας και στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, αναγορεύτηκε
Fellow Member του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University (CHS Hellas Fellow in Geography of Myths),
Επίτιμος Δημότης Κλείτορος Αρκαδίας και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής από πλήθος φορέων και ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγαίου, Θράκης, College Year in Athens, Onassis Foundation New York, Fulbright Foundation, Universidad Autonoma de Mexico, Διεθνές Πανεπιστήμιο Menendez Pelayo, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, Εθνικό Iδρυμα Ερευνών, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κ.α.)
Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International Society for Arcadia, διεθνούς εταιρείας για τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου αρκαδικού κεκτημένου.

"Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας"!

Η σειρά «Οι τόποι των μύθων» που προβλήθηκε το 2004, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, και βασίζεται στο παραπάνω έργο, είναι καταπληκτική.Ο Ισπανός καθηγητής αδράχνει τους Ελληνικούς μύθους (Θεογονία-Κοσμογονία, Ηρακλής, Θησέας κ.λπ.)και τους αναπαριστά ζωντανούς, στην Ελληνική Φύση.
Δείχνει τους τόπους που γέννησαν μύθους. Νιώθεις ότι οι μύθοι και η Ιστορία μας είναι ένα και το αυτό με την Ελληνική Φύση και ότι οι γενιές των προγόνων μας που πέρασαν η μια μετά την άλλη, μοιάζουν ζωντανοί και παρόντες.
Θαυμάσια η φωτογραφία του, και στο ντοκυμανταίρ και στο βιβλίο.
Από τα τελευταία του έργα ο «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας», επιχορηγήθηκε από το Ιδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και για το οποίο έχει διανύσει πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ελλάδα ακολουθώντας τα ίχνη των μύθων, η τηλεοπτική σειρά ντοκυμανταίρ «Οι τόποι των μύθων» μια παραγωγή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΤ1) . ΄
Εργο του φιλέλληνα Ισπανού καθηγητή Πέδρο Ολάγια που αντικρούει τους Σκοπιανούς μύθους που (κάποιοι) "Ελληνες" υποστηρίζουν. Καταπληκτική και τεκμιριωμένη εργασία.

Κτηματολόγιο για .."Μακεδόνες"!!!

Μετά το πυροτέχνημα της Χάγης, η κυβέρνηση των Σκοπίων θυμήθηκε τα... «παιδιά των προσφύγων από την Ελλάδα».
Η υπηρεσία Μετανάστευσης των Σκοπίων καλεί τώρα «τους εναπομείναντες..... "Μακεδόνες του Αιγαίου" να καταθέσουν δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση των "περιουσιών" τους στην Ελλάδα».
Σε τι ύψος υπολογίζουν οι ίδιοι τις «περιουσίες» αυτές;
Ούτε λίγο, ούτε πολύ σε... 18 δισ. ευρώ!
Δικαίωμα διεκδίκησης, σύμφωνα με το σχέδιο, έχουν όχι μόνο «αιγαιάτες Μακεδόνες» που ζουν στην ΠΓΔΜ, αλλά και σε άλλες χώρες και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν ήδη 8.000 αιτήσεις τις οποίες χειρίζεται ειδική εισαγγελέας των Σκοπίων.
Τακτικός στόχος των κινήσεων αυτών είναι η υπόθεση να οδηγηθεί, κάποια στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στρατηγική επιδίωξη, όμως, είναι να περάσει «από το παράθυρο» η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας», καθώς η σχετική επιχειρηματολογία ισχυρίζεται ότι οι «Αιγαιάτες» εξαιρέθηκαν των ρυθμίσεων του ελληνικού κράτους (το 1982 και 1985) περί αμνηστίας και επιστροφής περιουσιών στους πολιτικούς πρόσφυγες, λόγω της «μακεδονικής ταυτότητάς» τους.
Ετσι, περίπου 500 αιτούντες από την περιοχή του Στιπ ζητούν να πάρουν πίσω εκτάσεις γύρω από τη Θεσσαλονίκη αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ.
Ενώ και αρκετοί άλλοι διεκδικούν κτήματα στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Σερρών.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων προμηθεύει στους ενδιαφερόμενους έγγραφα, όπου συμπληρώνουν αναλυτικά τι διεκδικούν (σπίτια, αχυρώνες, χωράφια, ζώα, κ.λπ.), κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκαν αυτά και σε ποιο υποθηκοφυλακείο βρίσκονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Μάλιστα, στο συμπληρωμένο «υπόδειγμα» που τους διανέμεται, ο «αιτών» ονομάζεται... «Γιώργος Δώνης» από την Καστοριά, ενώ στο «κουτάκι» της ιθαγένειάς του αναγράφεται «Makedonsko».
Οσο για τη σημερινή κατάσταση των ακινήτων;
Η τυπωμένη απάντηση είναι παντού ίδια: «Τα χρησιμοποιεί το κράτος της Ελλάδας».

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-24 Νοεμβρίου.

1912: Ελληνικό απόσπασμα από 2 τάγματα πεζικού και μία πυροβολαρχία αποβιβάζεται και απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα. Επειδή όμως δέχεται εχθρική πίεση και βρίσκεται σε δυσμενή θέση, αναγκάζεται να αποχωρήσει και να μεταφερθεί στην Κέρκυρα.
1940: Το Γ' Σώμα Στρατού απελευθερώνει την Μοσχόπολη της Βόρειας Ηπείρου.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-23 Νοεμβρίου.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτίθεται στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών και πετυχαίνει σημαντική νίκη. Οι απώλειες των Τουρκαλβανών είναι 1.300 νεκροί και 200 αιχμάλωτοι, ενώ των Ελλήνων 4 νεκροί και 9 τραυματίες. Η μεγάλη αυτή νίκη οφείλεται στην ανδρεία των Ελλήνων επαναστατών και την στρατηγική επιδεξιότητα του Καραϊσκάκη.
1828: 3.000 Έλληνες υπό τον Κίτσο Τζαβέλλα πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη εναντίον 4.500 Τούρκων κοντά στο Καρπενήσι. Οι Τούρκοι είχαν σοβαρές απώλειες και τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή προς την Ρεντίνα των Αγράφων.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-22 Νοεμβρίου.

1354: Ο αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι, όπου ως απλός μοναχός έζησε ως το 1383 και έγραψε την περίφημη ιστορία του.
1821: Οι Τούρκοι σφάζουν Έλληνες της Πάτρας.
1940: Το Α' Σώμα Στρατού ανακαταλαμβάνει στην Ήπειρο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού εδάφους και απωθεί τους Ιταλούς πέρα από τα σύνορα. Το Β' Σώμα Στρατού εισέρχεται στην Βόρεια Ήπειρο και απελευθερώνει το Λεσκοβίκι στην περιοχή της Πίνδου. Το Γ' Σώμα Στρατού καταλαμβάνει με σκληρούς αγώνες τους ορεινούς όγκους Μόραβα, Ιβάν και Κορυτσάς.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-21 Νοεμβρίου.

325 πΧ: Ο ναύαρχος του Μ.Αλεξάνδρου Νέαρχος φθάνει στην παραλία των Ιχθυοφάγων στις Ινδίες.
1897: Μετά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την οποία τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδος και επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση.
1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει την Μήλο.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-20 Νοεμβρίου.

1821: Πρώτη Εθνική Συνέλευση, αρχικά στο 'Αργος και μετά στην Επίδαυρο.
1912: Συνάπτεται δεκαπενθήμερη ανακωχή μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Η πρώτη εκπροσωπεί και τις κυβερνήσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου. Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει μόνη τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-19 Νοεμβρίου

1822: Νίκη κοντά στην Κόρινθο των Ελλήνων επαναστατών.
1826: Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στην Αθήνα.
1828: Ο Κιουταχής σουβλίζει 2 Έλληνες αιχμαλώτους στον βράχο του Αρείου Πάγου.
1943: Οι Γερμανοί επιτίθονται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους 'Αγγλους καταδρομείς να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση μεταφέρονται μαζί στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.
1958: Μάχη στο Δίκημο της Κύπρου. Σκοτώνεται ηρωικά μαχόμενος κατά των 'Αγγλων ο Μάτσης, τομεάρχης Κυρήνειας της ΕΟΚΑ.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-18 Νοεμβρίου

1822: Τουρκική επίθεση κατά της Ιεράπετρας και γενική υποταγή του Λασιθίου.
1823: Ο Κίτσος Τζαβέλλας επικεφαλής 300 ανδρών κατανικά στο Μεσολόγγι την εμπροσθοφυλακή του Μουσταή πασά.
1833: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη 100 πατριώτες.
1912: Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει την Ίμβρο.
1916: Δύναμη 3.000 Γάλλων υπό τον ναύαρχο Φουρνιέ αποβιβάζεται στο Φάληρο και τον Πειραιά για να καταλάβει στρατηγικά σημεία των Αθηνών, προκειμένου να εξαναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τις ποσότητες πολεμικού υλικού που ζητήθηκαν. Ακολουθεί κανονιοβολισμός και μάχη στον χώρο του Ζαππείου, όπου σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 194 Γάλλοι και 83 Έλληνες, χωρίς να υπολογίζονται οι άμαχοι.
1940: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.
1955: Η ομάδα Πιτσιλιάς της ΕΟΚΑ επιτίθεται στην φρουρά των μεταλλείων στο Μετσερό.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-17 Νοεμβρίου

1815: Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας με την οποία τα Επτάνησα γίνονται κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο με την επωνυμία "Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων" υπό την αποκλειστική προστασία της Αγγλίας.
1821: Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες υπό τον Γεώργιο Βαρνακιώτη απελευθερώνουν την Άρτα μετά από πεισματική αντίσταση των Τούρκων. Τελικά οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο φρούριο της πόλης.
1827: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στο Τρικέρι.
1828: Ο φρούραρχος Άμφισσας Μεχμέτ μπέης Δεβόλης παραδίδει την πόλη στον Δημήτριο Υψηλάντη.
1904: Ανταρτικό σώμα από 40 άνδρες υπό τον ανθυπολοχαγό πυροβολικού Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα) από τα Σφακιά περνά την ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στο Αγιόφυλλο της Θεσσαλίας και μπαίνει στην Μακεδονία. Σε αυτόν ανέθεσε το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο την γενική αρχηγία των ανταρτικών σωμάτων του βιλαετίου Μοναστηρίου μετά την ασθένεια του προκατόχου του Γεωργίου Κατεχάκη.
1912: Επίθεση Τουρκαλβανών κατά Ελλήνων της Χειμάρρας.
1940: Εκδιώκονται από τον ελληνικό στρατό και οι τελευταίοι Ιταλοί που είχαν εισχωρήσει σε ελληνικά εδάφη.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-16 Νοεμβρίου

1825: Οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκης νικούν τους Τουρκαλβανούς υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ στην μονή Δόμνους.
1940: Ο ελληνικός στρατός αναγκάζει τους Ιταλούς να υποχωρήσουν.
1942: Το υποβρύχιο "Τρίτων" επιτίθεται στο στενό του Καφηρέα κατά γερμανικής νηοπομπής και βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο. Στην συνέχεια καταδιώκεται επί ένα εξάωρο από γερμανικά πολεμικά πλοία και βυθίζεται αύτανδρο

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-15 Νοεμβρίου

1821: Ψήφιση για την σύσταση του Αρείου Πάγου, ενός πολιτικού, διοικητικού και δικαστικού οργανισμού από την συνέλευση της ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
1826: Νικηφόρος μάχη στον Ελικώνα.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-14 Νοεμβρίου

1800: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Ύδρα.
1821: Οι Τούρκοι πυρπολούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής στις φλόγες και σφάζουν πολλούς από τους κατοίκους του.
1827: Νικηφόρος μάχη στο Τρικέρι Μαγνησίας.
1848: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Παντελεήμονα.
1906: Το ανταρτικό σώμα του ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτίθεται εναντίον της κεντρικής βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών για να την καταλάβει. Παρά τις σοβαρές απώλειες των κομιτατζήδων, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, ενώ τραυματίζεται ο ίδιος ο Αγαπηνός, ο υπαρχηγός του σώματος και άλλοι 4 άνδρες.
1919: Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγί στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων και της Βουλγαρίας. Με αυτή καθορίζονται τα σύνορα της Βουλγαρίας με τους γείτονες της. Τα σύνορα μεταρρυθμίζονται υπέρ της Ελλάδας στο Παρενέστι Δράμας, η Βουλγαρία παραιτείται από την Δυτική Θράκη και αναγνωρίζονται εκ των προτέρων οι αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων για την περιοχή αυτή.
1940: Απώθηση της ιταλικής μεραρχίας Φερράρα στο στενό Δελβινακίου από τον ελληνικό στρατό.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Δημοψηφίσματα και Ελληνική πραγματικότητα

Την στιγμή που στις ΗΠΑ, αλλά και παντού στον πολιτισμένο κόσμο, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα πραγματικά σοβαρά κοινωνικά θέματα, στην χώρα μας τα πάντα διευθετούνται σε έναν πολύ στενό κύκλο, υπό την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Μία μόλις ημέρα με­τά τα δημοψηφίσματα στις ΗΠΑ, στην ελληνική Βουλή έγινε συζήτηση για το "σύμφωνο συμ­βίωσης" των ομοφυλοφίλων.
Αναρωτιόμαστε γιατί κανένα κόμμα δεν ζή­τησε στο συγκεκριμένο θέμα την άποψη του ελληνικού λαού, ο οποίος σαφώς τάσσεται ενά­ντια.
Αντ' αυτού ολόκληρη η Βουλή των Ελλήνων, λειτουργεί ως όργανο εφαρμογής αι­τημάτων διαφόρων ομάδων πίεσης.
Δυστυχώς στην χώρα μας καμία πολιτική παράταξη δεν έχει υποστηρίξει σθεναρά την διε­ξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Φαίνεται ότι η "αντιπροσωπευτική" δημοκρατία δεν μπορεί να α­νεχθεί κανενός είδους "έλεγχο" από τον λαό, ακόμα και σε τόσο σημαντικά ζητήματα.
Αποσπασματικά και ευκαιριακά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό.
Ο ΛΑΟΣ κάποτε ζητούσε δημοψήφισμα για το Μα­κεδονικό.
Γιατί δεν ζητούν κάτι αντίστοιχο και για τα τόσο σημαντικά για την κοινωνική δομή της χώρας μας ζητήματα;

Η ουσία της εκλογής στις ΗΠΑ...

Αλλού ήταν η ουσία των αμερικάνικων εκλογών και όχι στην νίκη Ομπάμα ή στην ήττα Μακέιν.
Τα δημοψηφί­σματα είναι που έγιναν ταυτόχρονα δείχνουν τις πραγματικές πολιτικές και κοινωνικές τάσεις της αμερικανικής κοινωνίας. Τα ελληνικά ΜΜΕ, εκείνο το βράδυ φρόντιζαν με απευθείας δορυφορικές συνδέσεις, μίνι συνεντεύξεις και πολ­λές μεταφράσεις να κρατούν τους τηλεθεατές τους ενημερωμένους.
Φρόντιζαν να φέρουν στην επιφάνεια κάθε πτυχή μέχρι και της πιο απομονωμένης πολιτείας, τους παράγοντες και τις παραμέτρους που επηρέαζαν την τοπική ψήφο και πολλά άλλα.
"Ξέχασαν" όμως να αναφερθούν στη ση­μαντικότερη παράμετρο της εκλογής.
Αυτή είναι η διενέργεια ενός σοβαρού αριθμού δημοψηφισμάτων, σε πολιτείες των ΗΠΑ.
Και τα δημοψηφίσματα πολιτικά, είναι πολύ πιο σημαντικά από την επικοινωνιακή νίκη του Ομπάμα.
Τα δημοψηφίσματα αποδεικνύουν τις τάσεις της κοινωνίας σε συγκεκριμένα ζητήματα, πέρα από την lifestyle διεκ­περαίωση των προεδρικών εκλογών.
Και την μεθεπόμενη μέρα των εκλογών αυ­τό φαίνεται ξεκάθαρα!
Στην Καλιφόρνια οι κά­τοικοι ψήφισαν υπέρ την απαγόρευσης του γάμου των ομοφυλοφίλων, τη νομιμοποίηση του οποίου εί­χαν προσπαθήσει να περάσουν με νομοθεσία, οι αρ­χές.
Το 52,1 % των πολιτών ψήφισε υπέρ της απαγό­ρευσης, προκαλώντας κύμα αναταραχών στα "δικαι­ωματικά" κινήματα των ΗΠΑ. 18.000 περίπου γάμοι ο­μοφυλοφίλων που έχουν πραγματοποιηθεί τον τε­λευταίο καιρό, κάνοντας την Καλιφόρνια "πρωταθλή­τρια".
Συγκεκριμένα, η τροποποίηση που υπερψηφίσθηκε, περιορί­ζει τον γάμο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
Παρόμοια μέτρα υπερψηφίσθηκαν στην Φλόριντα και στην Αρι­ζόνα,
ενώ και στο Αρκάνσας, οι κάτοικοι ψήφισαν υ­πέρ ενός μέτρου που απαγορεύει την υιοθεσία από ανύπαντρα ζευγάρια, στοχεύοντας σα­φώς στις υποθέσεις υιοθεσίας από ζευγάρια ομοφυλόφιλων.

"Εθνοκάθαρση": Ξεκάθαρη ομολογία Τούρκου υπουργού!

Σε «παρανόηση» απέδωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ την ερμηνεία για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την αναγκαιότητα της σφαγής εκατομμυρίων Ελλήνων μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να σχηματιστεί το σημερινό Τουρκικό κράτος.
Μιλώντας όμως τη Δευτέρα -σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ- στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, είπε -όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu:
"Θα ήταν η Τουρκία ένα έθνος-κράτος αν οι Έλληνες είχαν παραμείνει στις περιοχές του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε διάφορες περιοχές της χώρας; Δεν γνωρίζω ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσω για να εξηγήσω τη σημασία αυτής της "ανταλλαγής" των πληθυσμών, αλλά αν δείτε την παλιά ισορροπία των πληθυσμών, η σημασία της θα φανεί πολύ καθαρά.
Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, (Σ.Σ. τον εξανδραποδισμό και τη γενοκτονία των Κούρδων, αυτό εννοεί ο ...καλλιτέχνης) δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού..
...ήταν καθοριστική η διαπίστωση ότι είχε ολοκληρώσει την ιστορική του πορεία το σύστημα των εθνοτήτων στο οποίο στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία... τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία...
...πριν την ίδρυση του τουρκικού κράτους η Αγκυρα αποτελούνταν από μουσουλμάνους, Εβραίους, Αρμένιους και Έλληνες."
Οι δηλώσεις του Βετζντί Γκιονούλ δεν συνιστούν απλώς επιχείρημα υπέρ των ισχυρισμών για την γενοκτονία των Αρμενίων -και μάλιστα από το στόμα Τούρκου υπουργού-αλλά θέτουν γενικότερα θέμα οικοδόμησης έθνους, στο βωμό της οποίας δικαιολογείται η εθνική κάθαρση.

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος υπουργός έκανε τις δηλώσεις του χωρίς συννενόηση με την γνωστή Ρεπούση και τους λοιπούς καθηγητές της. Υπουργέ πιάστηκες κορόιδο! "Συνωστισμός" ήταν υπουργέ! Το γράφει η Ρεπούση! Να σας στείλουμε και το βιβλίο της, αν δεν μας πιστεύεις! Αηδίες και συκοφαντίες κατά του...πολιτισμένου Τουρκικού Εθνους είναι όσα είπες! Ούτε η Ρεπούση δεν ...τόλμησε να τα γράψει όλα αυτά!

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-13 Νοεμβρίου.

1646: Τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των Βενετών.
1681: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν μπροστά από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον αγιορείτη νεομάρτυρα Δαμασκηνό από την Κωνσταντινούπολη.
1822: Υδραϊκά πλοία υπό τον Λάζαρο Παναγιώτη αποβιβάζουν στο Μεσολόγγι 1500 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλία Τσαλαφατινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη προς ενίσχυση της πολιορκημένης φρουράς.
1940: Η ιταλική μεραρχία Τζούλια, που είχε διεισδύσει σε βάθος 30 χλμ. και πλάτος 20 χλμ. μέχρι βορείως του Μετσόβου, συντρίβεται μετά από πεισματώδεις επιθετικές ενέργειες της 1ης μεραρχίας, της ταξιαρχίας ιππικού και του υπόλοιπου Β' Σώματος Στρατού στις περιοχές Επταχωρίου, Φούρκας, Δίστρατου, Σαμαρίνας, Βωβούσας και Παλαιοσέλιου. Οι Ιταλοί εκδιώκονται από τον τομέα της Πίνδου.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Νέα Ιωνία: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΝΕ «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΝ»!

Η ενδιαφέρουσα βίλα, στην ομώνυμη δεντρόφυτη κυκλική πλατεία της Αλσούπολης, είναι κτίσμα της δεκαετίας του ’30.
Το ξεκίνησε με την ονομασία «Τα πεύκα» και το εκμεταλλεύτηκε ως εξοχικό ξενοδοχείο με καζίνο ο Χρήστος Περίχαρος, γνωστός επιχειρηματίας ξενοδοχείων, θεάτρων και κινηματογράφων της εποχής, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε από το συνονόματο πρώτο ξάδερφό του.
Στην Κατοχή το κτίριο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς.
Ένας επόμενος ιδιοκτήτης, ο γιατρός Νικολακόπουλος, το μετονόμασε σε «Παναιτώλιο» λόγω καταγωγής.
Αφού στέγασε και το τοπικό σύστημα προσκόπων, το «Παναιτώλιο» πέρασε στον Δήμο της Νέας Ιωνίας και σήμερα είναι έδρα του δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Το διαβάσαμε στην athensvoice.gr

Λήστεψαν μέρα- μεσημέρι την Ροδούλα Ζήση!

Διαβάστε τι έγραψε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα» ο καλά ενημερωμένος «Βηματοδότης», κατά κόσμον Σταύρος Ψυχάρης, γιατί έχει και αστεία πλευρά το σοβαρότατο αυτό θέμα (της εν ψυχρώ κλοπής στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών). Φαντασθείτε αν κλέβουν μία εκπρόσωπο του λαού, τι ακριβώς κάνουν στους Έλληνες:
«Προ ημερών η κυρία Ροδούλα Ζήση, η βουλευτής του ΠαΣοΚ με το εκτυφλωτικό κόκκινο κραγιόν, τα ταγέρ pop art και κυρίως τα φανταστικά παπούτσια, βρισκόταν στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα κοντά στο γραφείο του Κτηματολογίου εντός του σταθμού του μετρό.
Τότε χτύπησε το κινητό της, που βρισκόταν μέσα στην απαστράπτουσα τσάντα της. Το περίμενε αυτό το τηλεφώνημα.
Ήταν από έναν ραδιοφωνικό σταθμό της περιφέρειας της. Ήθελαν τη γνώμη της για το Βατοπαίδι.
Η κυρία Ζήση βγήκε στον αέρα, άρχισε να μιλάει με απόλυτη σοβαρότητα και έπειτα από λίγο ξέσπασε:
«Κλέ­φτες! Κλέφτες!». Οι σοκαρισμένοι ακροατές νόμιζαν ότι η βουλευτής το παρατράβηξε με το μένος της ενάντια στην κυβέρνηση. Η αλήθεια ήταν όμως ότι κάποιοι είχαν αρπάξει την τσάντα της και έτρεχαν να απομακρυνθούν.
«Μόλις μου έκλεψαν την τσάντα» εξήγησε η κυρία Ζήση στους συγκλονισμένους ακροατές. «Πιάστε τον» συνέχισε.
Παρά τις βουλευτικές φωνές ο κλέφτης εξαφανίστηκε. Ελπίζω το ΠαΣοΚ να μη ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για την τσάντα-φετίχ της κυρίας Ζήση»!!..

Ριζοσπαστική Δεξιά και νεοταξική Αριστερά!

Η συγκεκριμένη συζήτηση γίνεται συχνά και κατ' επανάληψιν. Απ' ότι φαίνεται ορισμένοι επιμένουν ν' αναφέρονται στα ιδεολογικά απολιθώματα της Ελληνικής "δεξιάς" και να συγχέουν σκόπιμα την αλήθεια και το ψέμα.
Ο Εθνικισμός είναι πέρα και πάνω από την κατεστημένη ταξινόμηση, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πραγματικά ριζοσπαστικός και επαναστατικός.
Χαρακτηρίζονται ως "δεξιοί" ο Ιωάννης Μεταξάς -ο Παύλος Μελάς -ο Ίωνας Δραγούμης - ο Περικλής Γιαννόπουλος.!
Πιστεύει κάποιος πραγματικά ότι ήταν αυτοί δεξιοί; Λόγου χάριν ο Μεταξάς και ο Δραγούμης ήταν βαθύτατα αντικοινοβουλευτικοί, αντικαπιταλιστές, με μία τάση να συγκεράσουν τον εθνικισμό με τον σοσιαλισμό.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την δεξιά; Αν σήμερα κάποιοι θέλουν -κατόπιν εορτής και χάριν σκοπιμότητος- να τους βαφτίζουν "δεξιούς", προκειμένου να προσδώσουν ένα "ευγενές και ηρωικό" ή ακόμη και "αμαρτωλό", παρελθόν στην "δεξιά" (για την οποία οι έννοιες ευγένεια και ηρωισμός είναι άγνωστες -ακόμη και ως - λέξεις και η ΑΜΑΡΤΙΑ αποτελεί το "ιδεολογικό" της περιεχόμενο), είναι δικό τους πρόβλημα!
Αν κάποιοι μάλιστα θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως "δεξιοί", μπορούν να το κάνουν.
Να αφήσουν όμως τον Ιωάννη Μεταξά, τον Περικλή Γιαννόπουλο, τον Ίωνα Δραγούμη στην ησυχία τους.
Μπορούν να ασχολούνται κάλλιστα με τους Καραμανλήδες, την οικογένεια Μητσοτάκη, τον Αβέρωφ, τον Ράλλη, τους Βαρβιτσιώτηδες ή τους βασιλιάδες!
Έχουν υλικό για να ασχοληθούν.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ασχολούνται με τον Μεταξά και τον Δραγούμη...

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-12 Νοεμβρίου.

1726: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Σάββα από την Νίγδη της Μικράς Ασίας.
1732: Οι Τούρκοι σφάζουν τον νεομάρτυρα Νικόλαο από την Κωνσταντινούπολη.
1825: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον κλοιό των τουρκικών πλοίων περί το Μεσολόγγι με την ναυμαχία του Δραγαμεστού και μεταφέρνει τρόφιμα στους πολιορκημένους Έλληνες.
1894: Σύσταση της "Εθνικής Εταιρείας" με σκοπό την απελευθέρωση των σκλάβων πατρίδων.
1904: Το ανταρτικό σώμα του ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) μαζί με το σώμα του Ευθύμιου Καούδη εισβάλλουν στο Σκλήθρο Φλώρινας και επιτίθονται εναντίον οικίας όπου γινόταν γάμος σημαντικού στελέχους του VMRO και παρεβρισκόταν ο αρχικομιτατζής Κόλε. Στην μάχη που ακολουθεί εξοντώνονται 12 ένοπλοι κομιτατζήδες και εξαφανίζεται η βουλγαρική οργάνωση της περιοχής.
1912: Το 7ο σύνταγμα πεζικού απελευθερώνει την πόλη της Χίου και συνεχίζει τις επιχειρήσεις προς το εσωτερικό του νησιού, αναγκάζοντας την τουρκική φρουρά από 37 αξιωματικούς και 1800 οπλίτες να παραδοθεί.
1940: Μετά την οικτρή επιθετική αποτυχία στο ηπειρωτικό μέτωπο, ο Χίτλερ εκδίδει την πρώτη εμπιστευτική διαταγή προς το Γενικό Επιτελείο για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-11 Νοεμβρίου.

1028: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Η', αδελφός του Βασιλείου Β' Βουλγαροκτόνου. Στον θρόνο ανεβαίνει ο Ρωμανός Γ' Αργυρός.
1826: Η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της στην Αίγινα.
1912: Η Σάμος υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη επαναστατεί και κηρύσσει την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν την αναγνώρισε προσωρινά για λόγους διπλωματίας. Η 3η μεραρχία και το 1ο σύνταγμα ιππικού απελευθερώνουν την Καστοριά. Το 7ο σύνταγμα πεζικού, που μεταφέρθηκε με τα ατμόπλοια "Πατρίς", "Σαπφώ" και "Εριέττα" με την υποστήριξη της μοίρας ευδρόμων του ελληνικού στόλου, αποβιβάζεται στην θέση Κοντάρι, νότια από το λιμάνι της Χίου.
1940: Ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν αμάχους σε διάφορες ελληνικές πόλεις.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-10 Νοεμβρίου.

1444: Τα χριστιανικά στρατεύματα ηττώνται στην Βάρνα της Βουλγαρίας από τους Τούρκους υπό τον Μουράτ Β'.
1825: Ο Ιμπραήμ πολιορκεί την μονή Βαρθολομιού Ηλείας. Οι πολιορκημένοι Έλληνες, αφού ενισχύθηκαν από 200 μαχητές, αποκρούουν πολλές και ισχυρές επιθέσεις των Αιγυπτίων, προκαλώντας σε αυτούς βαριές απώλειες. Τελικά οι υπερασπιστές της μονής πέφτουν όλοι μαχόμενοι.
1826: Αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης της Ακρόπολης από τον Κιουταχή.
1916: Η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, για να επισημοποιήσει τον εθνικό χαρακτήρα του κινήματός της, κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας και της Γερμανίας.
1940: Αντεπίθεση του ελληνικού στρατού σε ολόκληρο το αλβανικό μέτωπο ανατρέπει τις ιταλικές μεραρχίες και τις αποσυνθέτει.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-09 Νοεμβρίου.

1822: Δύναμη του ελληνικού στόλου από 8 πλοία νικά τον τουρκικό στόλο που είχε αποκλείσει το Μεσολόγγι. Έτσι ελευθερώνεται η επικοινωνία του Μεσολογγίου από τη θάλασσα.
1825: Ο Ιμπραήμ καίει τον Πύργο.
1828: Ο Δημήτριος Υψηλάντης νικά στο Κακοπέτρι (Βοιωτία) τους Τούρκους και αιχμαλωτίζει τον αρχηγό τους Κιαφίζ μπέη.
1867: Νίκη των Κρητών επαναστατών κατά των Τούρκων κοντά στην περιοχή Ζούρβα.
1866: Δύναμη από 250 μαχητές υπό τον ανθυπολοχαγό Ιωάννη Δημακόπουλο και 714 γυναικόπεδα κλείνονται στη μονή Αρκαδίου και αποκρούουν αλλεπάλληλες επιθέσεις 15.000 Τούρκων και Αιγυπτίων. Αφού καταλήφθηκε η μονή, ο Κ. Γιαμπουδάκης ανατίναξε την πυριδιταποθήκη της μονής και σκοτώθηκαν όλοι οι Τούρκοι και Έλληνες που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Κατά τη διάρκεια της μάχης έπεσε πολεμώντας γενναία ο ηγούμενος της μονής Γαβριήλ.
1912: Μάχη στα Τρία Χάνια Μετσόβου. Απόκρουση από τους Έλληνες των Τούρκων ατάκτων που προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή.

ΗΠΑ : 100 η αλεπούδες και 110 τ' αλεπουδάκια?

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 100 Η ΑΛΕΠΟΥ και 110 ΤΑ ΑΛΕΠΟΥΔΑΚΙΑ!

Είδατε που οδήγησε η ευθεία αμφισβήτηση της υπερδύναμης από Άραβες, Ρώσους, Κινέζους και Ευρωπαίους…
Όλοι αυτοί είχαν στα σεντούκια τους τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και απειλούσαν την υπερδύναμη ότι θα τα πουλήσουν για να την τιμωρήσουν για τα τεράστια ελλείμματά της…
Όλοι αυτοί είχαν αποφασίσει "να την κάνουν" από το δολάριο, μειώνοντας τα συναλλαγματικά τους αποθέματα στο αμερικανικό νόμισμα στο ελάχιστο και αλλάζοντάς τα με το "δυνατό" ευρώ…
Μετά απ΄ αυτά...
....ο θανατηφόρος ιός των subprime μεταδόθηκε σε όλες τις οικονομίες του κόσμου…
....Το δολάριο παρά το γεγονός ότι οι εκτυπωτικές μηχανές κάνουν υπερωρίες, ΑΝΕΚΑΜΨΕ…
....Το πετρέλαιο, μόλις οι μεγάλες αδελφές κέρδισαν όσα κέρδισαν κατέρρευσε..
....Όλα τα άλλα εμπορεύματα αφού έδωσαν όσα κέρδη μπορούσαν από το ζενίθ βρέθηκαν στο ναδίρ…
Θα το δούμε όλοι μας. Η πρώτη οικονομία που θα ανακάμψει θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ… Θα συγκεντρωθούν εκεί τα χρήματα όλου του κόσμου…
...Τα αμερικανικά ομόλογα στην κρίση θεωρούνται καταφύγιο…
...Οι μετοχές και τα σπίτια είναι πάμφθηνα…
Και οι ΗΠΑ θα έχουν πετύχει...
....να μειώσουν εντυπωσιακά το χρέος τους κι όλα να ξεκινήσουν από την αρχή!

Βαθμολογία Α΄ ΕΠΣΝΑ (10η Αγωνιστική)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2008-2009

1…….ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ…………..23………………21-6
2……ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝ……..22………………19-10
3…….ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ..…….22………………23-8
4…….ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ…….21…………………12-5
5…….Γ.Ο. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ…….20………………..20-10
6…….ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡ…...19…………………19-9
7…….ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ……….17………………….13-11
8…….ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ…..15…………………14-9
9…..ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛ….14………………….15-17
10……ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ………….12…………………12-13
11……ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ.ΧΩΡΑΣ……10…………………10-17
12….. ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ……..9…………………12-19
13…..ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ….8………………….6-10
14….. ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ………..6…………………11-23
15….. Α.Ο ΛΥΓΙΑΣ………………….4…………………15-26
16…..ΤΡΙΚΟΡΦΟ……………………0…………………8-26

Ήττα στη Μεσάριστα για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...

Αιφνιδιάζοντάς τον στα πρώτα λεπτά του αγώνα, η Μεσάριστα κέρδισε τελικά τον Ολυμπιακό και τον γκρέμισε από την κορυφή της βαθμολογίας.
Η ομάδα μας το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 40΄με γκολ του Σαλμά, χωρίς να μπορέσει να πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:

ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ..2-1
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ – Α.Ο.ΤΡΙΚΟΡΦΟ…………………………….......5-3
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ…………………………………........1-4
ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ…………........1-2
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ…………………….........1-2
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ….......2-3
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ…………………………..........3-1
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ……........0-0

Ολυμπιακός Παναιτωλίου: Νικητής στο τοπικό ντέρμπυ.

Με γκολ που πέτυχαν ο Ίβρος στο 61΄ και οι Κωστής και Δ.Καμζέλης στο 66΄και στο 83΄ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ, νίκησε τη Δόξα με 3-0, στο Παναιτώλιο.
Έτσι παραμένει πρώτος στη βαθμολογία, με 22 βαθμούς.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 9ης Αγωνιστικής:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ..3-0
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ……………………...1-1
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – A.O. ΤΡΙΚΟΡΦΟ…………………………………5-0
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ……………1-1
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ……………………………0-0
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ……….2-2
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ……………………………………………5-0
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ……………………………4-0

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-08 Νοεμβρίου.

960: Ο ελληνικός στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά καταλαμβάνει την Ανδρασό της Μικράς Ασίας, μετά από μεγάλη νίκη κατά των εκεί αραβικών δυνάμεων, που αποδεκατίστηκαν.
1825: Νίκη του Ιμπραήμ στην Αγουλινίτσα Ηλείας.
1900: Τρεις φοιτητές χάνουν την ζωή τους ύστερα από σύγκρουση με την αστυνομία σε ξεσηκωμό για να μην μεταφραστεί το Ευαγγέλιο στην δημοτική.
1912: Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη αποβιβάζονται από το θωρηκτό "Αβέρωφ" και 3 επίτακτα ατμόπλοια στην Μυτιλήνη. Η τουρκική φρουρά από 2.000 άνδρες συμπτύσσεται στο εσωτερικό του νησιού, όπου και υποχρεώνεται να παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου. Έτσι ολόκληρη η Λέσβος απελευθερώνεται.
1940: Ο ελληνικός στρατός αναγκάζει τις ιταλικές δυνάμεις να αναστείλουν τις επιθέσεις και να αμυνθούν.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-07 Νοεμβρίου.

1185: Ο Έλληνας στρατηγός Αλέξιος Βρανάς σε μεγάλη μάχη κοντά στον Στρυμόνα κατατροπώνει τους Νορμανδούς που κινούνταν εναντίον της Κωνσταντινουπόλεως μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.
1912: Το 1ο σύνταγμα Ιππικού απελευθερώνει από τους Τούρκους την Φλώρινα μετά από μάχη.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-06 Νοεμβρίου.

1824: Ο Ομέρ Βρυώνης διαλύει το στρατόπεδο της Αμφιλοχίας.
1940: Η ιταλική μεραρχία Σιένα επιτίθεται στην Θεσπρωτία, πετυχαίνει να δημιουργήσει ισχυρό προγεφύρωμα στον ποταμό Καλαμά και να προκαλέσει ανησυχητική κατάσταση.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-05 Νοεμβρίου.

1815: Συνθήκη του Παρισιού, με την οποία τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ελεύθερη και ανεξάρτητη πολιτεία.
1828: Η Λιβαδειά καταλαμβάνεται από τις ελληνικές δυνάμεις του Δ.Υψηλάντη μετά από συνθηκολόγηση. Σύμφωνα με την συνθήκη οι 1.000 περίπου πεζοί και ιππείς της τουρκαλβανικής φρουράς της πόλης θα αποχωρήσουν για την Λαμία και την Εύβοια.
1912: Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών υπό τον ταγματάρχη χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο αποβιβάζονται στην Χειμάρρα και μετά από σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη. Μετά από επιτυχημένη επίθεση το 8ο τάγμα Ευζώνων της 6ης μεραρχίας απελευθερώνει την Κέλλη Φλώρινας.
1914: Η Αγγλία κηρύσσει άκυρη την αγγλοτουρκική συνθήκη του 1878 και αναγγέλλει την προσάρτηση της Κύπρου υπό μορφή βασιλικής κτήσεως.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-04 Νοεμβρίου.

1804: Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Μανιατών και των Βενετών για την εκδίωξη των Τούρκων.
1821: Δύναμη 1.000 Ελλήνων υπό τον Κτενά αρχίζει νέα πολιορκία της Ακρόπολης μετά από αιφνιδιαστική τους είσοδο στην Αθήνα την νύχτα της προηγουμένης. Οι Τούρκοι πρόλαβαν να κλειστούν πάνω στον Ιερό Βράχο.
1826: Δεύτερη νίκη του Καραϊσκάκη στην Δομβραίνα.
1912: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις με ορεινή πυροβολαρχία προσβάλλουν την Σιάτιστα. Τα ελληνικά τμήματα που βρίσκονταν στην Σιάτιστα, αποκρούουν τους Τούρκους και διασώζουν την πόλη και 30.000 γυναικόπαιδα, τα οποία είχαν καταφύγει εκεί για ασφάλεια.
1940: Από ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζονται το Μέτσοβο, η Κέρκυρα, η Πρέβεζα, η Πάτρα, ο Πειραιάς, ο Βόλος, πολλές γέφυρες του οδικού δικτύου της χώρας κ.α. Από την ελληνική αεροπορία καταρρίπτονται σε αερομαχία 3 ιταλικά αεροσκάφη.
1944: Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν στην Ρόδο, την Κάλυμνο, την Κω, την Λέρο, την Μήλο και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης μέχρι τον Μάιο του 1945.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-03 Νοεμβρίου.

1254: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Νίκαιας Ιωάννης Γ' Δούκας Βατάτζης. Τον διαδέχεται στον θρόνο ο γιος του Θεόδωρος Β'.
1646: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν από τους Βενετούς το Ρέθυμνο.
1822: Οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο συνέδριο της Βερόνας χαρακτηρίζουν ως αυθάδες το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας να εμφανισθεί μπροστά τους.
1828: Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Προέβλεπε ακόμη ότι η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες θα ήταν κάτω από την προσωρινή εγγύηση των τριών Αυλών μέχρι να αποφασιζόταν οριστικά η τύχη τους.
1898: Εγκαταλείπει την Κρήτη ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από το λιμάνι της Σούδας. Μετά από 229 χρόνια ανατέλλει ο ήλιος της ελευθερίας στο πολυτάραχο νησί. Η Ένωση με την μητέρα Ελλάδα δεν θα αργήσει να έρθει.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-02 Νοεμβρίου.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν στο Χαλάνδρι τους Τούρκους που έφευγαν από την Αθήνα.
1912: Το αντιτορπιλικό "Θύελλα" αποβιβάζει στην Δάφνη του Αγίου Όρους άγημα από 40 άνδρες, οι οποίοι απελευθερώνουν τις Καρυές. Το θωρηκτό "Αβέρωφ" και τα αντιτορπιλικά "Ιέραξ" και "Πάνθηρ" αποβιβάζουν στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής άγημα από 200 άνδρες, οι οποίοι κυριεύουν την διώρυγα του Ξέρξη. Έτσι απελευθερώνεται ολόκληρο το Άγιο Όρος και υψώνεται η Γαλανόλευκη στις Καρυές.
1940: Αρχίζει μεγάλη ιταλική επίθεση από τις μεραρχίες Κένταυρός και Φεράρα εναντίον της Ελαίας στο Καλπάκι της Ηπείρου. Η επίθεση συνεχίζεται με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, χωρίς τελικά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα χάρη στην σταθερή άμυνα της 7ης μεραρχίας.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-01 Νοεμβρίου

1800: Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των νησιών του Ιονίου Αντ.Καποδίστριας και Νικ.Σιγούρος γίνονται δεκτοί στην Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από τον μέγα βεζίρη το σύνταγμα το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία των Επτανήσων. Την σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
1824: Ο ελληνικός στόλος από 45 μικρά πλοία υπό τον Ανδρέα Μιαούλη διασκορπίζει κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης την αρμάδα του Ιμπραήμ, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 200 πλοία. Πολλά φορτηγά πλοία με πολεμοφόδια και τροφές κυριεύθηκαν.
1825: Ο Γ.Καραϊσκάκης νικάει τον Ντελήμπαση στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Οι Έλληνες εξοντώνουν 60 πεζούς και ιππείς και κυριεύουν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής.
1912: Μικτό στρατιωτικό απόσπασμα υπό τον αντισυνταγματάρχη Μήτσα μετά από σκληρό αγώνα απελευθερώνει το Μέτσοβο με την βοήθεια 53 Κρητών εθελοντών υπό τον Γ.Σκουλά.
1920: Η Ηνωμένη Αντιπολίτευση νικά στις εκλογές.
1940: Ελληνικά αεροσκάφη ενεργούν αναγνωρίσεις στους Αγ.Σαράντα, Αυλώνα, Δυρράχιο, Ελβασάν, Λούσια, Βεράτι, Πρεμετή και κοιλάδα του ποταμού Δεβόλη. Τα αντιτορπιλικά «Ψαρά» με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Π.Κώνστα και «Σπέτσαι» με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Β.Ασημάκη ενεργούν τολμηρό βομβαρδισμό των παραλίων και της ενδοχώρας της περιοχής Κονίσπολης – Φιλιατών - Σαγιάδων, ανακουφίζοντας τα ελληνικά τμήματα που πιέζονταν σκληρά από τον εχθρό. Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος από τα ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα επιτιθέμενος με τον λόχο του κατά του υψώματος Τσούκα της Πίνδου πέφτει ηρωικά μαχόμενος. Είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε κατά τον πόλεμο. 169 ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μέτσοβο, την Καστοριά, την Λάρισα, την Θήβα, τον Πειραιά, τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, τον Ισθμό της Κορίνθου, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και την Σούδα.
 
ΕπιστροφήTop