Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-01 Νοεμβρίου

1800: Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των νησιών του Ιονίου Αντ.Καποδίστριας και Νικ.Σιγούρος γίνονται δεκτοί στην Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από τον μέγα βεζίρη το σύνταγμα το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία των Επτανήσων. Την σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
1824: Ο ελληνικός στόλος από 45 μικρά πλοία υπό τον Ανδρέα Μιαούλη διασκορπίζει κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης την αρμάδα του Ιμπραήμ, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 200 πλοία. Πολλά φορτηγά πλοία με πολεμοφόδια και τροφές κυριεύθηκαν.
1825: Ο Γ.Καραϊσκάκης νικάει τον Ντελήμπαση στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Οι Έλληνες εξοντώνουν 60 πεζούς και ιππείς και κυριεύουν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής.
1912: Μικτό στρατιωτικό απόσπασμα υπό τον αντισυνταγματάρχη Μήτσα μετά από σκληρό αγώνα απελευθερώνει το Μέτσοβο με την βοήθεια 53 Κρητών εθελοντών υπό τον Γ.Σκουλά.
1920: Η Ηνωμένη Αντιπολίτευση νικά στις εκλογές.
1940: Ελληνικά αεροσκάφη ενεργούν αναγνωρίσεις στους Αγ.Σαράντα, Αυλώνα, Δυρράχιο, Ελβασάν, Λούσια, Βεράτι, Πρεμετή και κοιλάδα του ποταμού Δεβόλη. Τα αντιτορπιλικά «Ψαρά» με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Π.Κώνστα και «Σπέτσαι» με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Β.Ασημάκη ενεργούν τολμηρό βομβαρδισμό των παραλίων και της ενδοχώρας της περιοχής Κονίσπολης – Φιλιατών - Σαγιάδων, ανακουφίζοντας τα ελληνικά τμήματα που πιέζονταν σκληρά από τον εχθρό. Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος από τα ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα επιτιθέμενος με τον λόχο του κατά του υψώματος Τσούκα της Πίνδου πέφτει ηρωικά μαχόμενος. Είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε κατά τον πόλεμο. 169 ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μέτσοβο, την Καστοριά, την Λάρισα, την Θήβα, τον Πειραιά, τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, τον Ισθμό της Κορίνθου, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και την Σούδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop