Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Το "Νησί": Ταινία για τους κατάδικους στη Σιβηρία...

«ΤΟ ΝΗΣΙ» δεν είναι μια ταινία συνηθισμένη.
Είναι η ταινία, πού ο Ρώσος σκηνοθέτης Πάβελ Λουγγίν, με γνωστούς και εξαιρετικούς ηθοποιούς αποφάσισε και την γύρισε πριν 3 χρόνια στη Σιβηρία, με χρηματοδότηση του Ρωσικού καναλιού «ΡΩΣΣΙΑ», εκεί άπ' όπου έστελναν τους κατάδικους στα στρατόπεδα Σολοβκί.
Το κανάλι «ΡΩΣΣΙΑ», «συνειδητά πήρε μια απόφαση, γεμάτη ρίσκο, να γυρίσει την ταινία. Θα καλυφθούν τα έξοδα, δεν θα καλυφθούν; Θα πάει ό θεατής να δει αυτό το φιλμ, δεν θα πάει;... Το κανάλι «ΡΩΣΣΙΑ» με αυτό το φιλμ γκρέμισε έναν τοίχο και έδειξε ότι είναι δυνατό να αναγεννηθεί το πνευματικό σινεμά. Και το τόλμημα του καναλιού δικαιώθηκε...».
Ό σεναριογράφος Σόμπολεβ, στο ερώτημα σε ποιους απευθύνεται ή ταινία, σχολιάζει:
«Κατά την άποψη μου ή ταινία απευθύνεται στους ανθρώπους για τους οποίους το αίσθημα ένοχης έχει κάποια σημασία, διότι ή ύπαρξη αυτού του αισθήματος, όπως και της συνειδήσεως, επιτρέπει στον κόσμο να βρίσκει την ισορροπία του».
Ό σκηνοθέτης μιλώντας για τον θαυμάσιο πρωταγωνιστή, Πέτρο Μάμονοβ, (Άββά Άνατόλιο) — πρώην ροκά και πανκ και σήμερα πιστό Χριστιανό — σχολιάζει:
«Ένας 100% ηθοποιός δεν θα μπορούσε να παίξει έτσι. Για παράδειγμα, γινόταν προσευχή στην οθόνη... Αλλά ό Πέτρος Μάμονοβ δεν έπαιζε ένα ρόλο, προσευχόταν πραγματικά. Ήταν σαν σκηνές ντοκιμαντέρ. Από την προσευχή έβγαινε δυνατή ενέργεια...».
Ό κριτικός Σεργκέϊ Γκόρτσεβ, χαρακτηρίζοντας «ΤΟ ΝΗΣΙ» σαν την καλλίτερη ταινία του 2006 που στο σύνολο της μας έδειξε ότι ή Ρωσσία δεν έχει μόνο πετρέλαια, αέριο, διαφθορά και ανηθικότητα. Και αυτό δίνει μια ελπίδα για το καλλίτερο».
Στην Ελλάδα, όπως σημειώνει στην «Ελεύθερη Πληροφόρηση» ό Κ. Μαϊχανετζίδης, ή ταινία αγνοήθηκε από τους κινηματογράφους, προφανώς ως μη εμπορική, και στα τηλεοπτικά κανάλια τα γνωστά κυκλώματα προφανώς τη θεώρησαν «σκοταδιστική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop