Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η Κούβα των Κάστρο διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μοναχικοί Cow Boys τα σταλινικά απολιθώματα της Ελλάδος και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου 2013, ο Κάρλος Αλσουγαράι Τρέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας,, ειδικός στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις, και για 35 χρόνια μέλος του διπλωματικού σώματος της Κούβας , πρέσβης της στην ΕΕ την περίοδο 1994-96, είπε,  «….Η Κούβα δέχεται να διαπραγματευθεί ή να συζητήσει με τις ΗΠΑ για την ομαλοποίηση των σχέσεων….» και συνέχισε λέγοντας  «….Υπό κανονικές συνθήκες μια χειραψία δεν αποτελεί είδηση. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αποτελεί γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Κούβας». 

Ο καθηγητής αναρωτιέται μήπως «…έφθασε η στιγμή να δεχθούν οι ΗΠΑ να προσκληθεί η Κούβα στην επόμενη Σύνοδο Βόρειας και Νότιας  Αμερικής το 2015;» καθώς «….Κούβα και ΗΠΑ συνεργάζονται σε ….θέματα ασφαλείας…..μετανάστευση (επίσημη συμφωνία από το 1994-95), λαθρεμπόριο ναρκωτικών, διασώσεις στη θάλασσα, πρόληψη φυσικών καταστροφών (κυρίως τυφώνων), περιβάλλον, αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων, διατήρηση της ασφάλειας στη ζώνη γύρω από τη βορειοαμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, την οποία η Κούβα θεωρεί παράνομη, αλλά αποδέχεται ως μια πραγματικότητα η οποία πρέπει κάποτε να διορθωθεί».

Σύμφωνα με τον Κάρλος Αλσουγαράι Τρέτο, ο Ραούλ Κάστρο αναπτύσσει λιμάνι στον κόλπο Μαριέλ, 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, ικανό να δεχθεί τεράστια πλοία, με μια ειδική ζώνη ανάπτυξης 465 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το υπό κατασκευή λιμάνι, του οποίου «…η ζώνη …. θα διέπεται από κανονισμούς για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop