Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Μεγαλοεργολάβος επί «21ης Απριλίου», ο μπαμπάς του Mr Alexis Τσίπρας

Γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού –την ίδια περίοδο- ο θείος του.

Στην κηδεία του ζάμπλουτου μπαμ­πά του Αλέξη Τσίπρα, που κηδεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος (Λιάπης). Ο Παύλος Τσίπρας πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε το απόγευμα της επομένης από τον Άγιο Γε­ώργιο του Διονύσου. Ο Παύλος Τσίπρας, που γεννήθηκε το 1934 στην Άρτα, υπήρξε συνιδρυτής -με τον Ίωνα Παράσχη- της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ», η οποία μαζί με την «ΕΔΟΚ- ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρεις ε­ταιρείες που κατασκεύασαν τα μεγάλα δημόσια έργα του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Την ίδια εποχή, όπως γράφει ο Θεόδωρος Χατζηγώγος στην εφημερίδα «Στόχος», ο Στυλιανός Παττακός εκ των αντιπροέδρων του καθεστώτος, είχε απαγορεύσει στον πολιτικό μηχα­νικό γαμπρό του, το σύζυγο της κόρης του, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα.

Ο Παύλος Τσίπρας, από τα χρήματα που κέρδιζε, χρηματοδοτούσε τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με απο­τέλεσμα να γνωριστεί με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (Κοτσώνη), τον οποίο βοηθούσε στο έργο αγάπης, ενώ συνεισέφερε και στο ιερα­ποστολικό έργο του -νυν Αλβανίας- Αναστά­σιου (Γιαννουλάτου) στην Αφρική, όπου επίσης, έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς».  Στην Αρχιεπισ­κοπή, ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που γνωρίστηκε με τον Παύλο Τσίπρα, γι’ αυτό και χοροστάτησε στην κηδεία του στο Διόνυσο. Ο Παύλος Τσίπρας, με τη μεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου (Κοτ­σώνη),  γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά με την οικογένεια Αλαβάνου, με καταγωγή από την Τήνο όπως και ο Κοτσώνης, η ο­ποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το προσκύνημα της Παναγίας στο νησί. Έτσι εξηγείται η γνωριμία του Αλέκου Αλαβάνου με τον Αλέξη Τσίπρα, που γεννήθηκε το 1974, και τον πρότεινε το Φεβρουάριο του 2008, για την Αρχηγία του Συνασπισμού. 

Ο Ηρακλής Τσίπρας, μεγαλύτερος αδελφός του Παύλου Τσίπρα και θεί­ος του Αλέξη, την δεκαετία του 1950 ήταν στέλεχος της ΕΔΑ. Ξημερώμτα της 21ης Απριλίου, οι στρατιωτικοί προσπάθησαν να βρούν και να συλλά­βουν τον Ηρακλή, και όταν δεν τον βρήκαν συνέλαβαν τον Παύλο Τσίπρα, τον οποί­ο στη συνέχεια, άφησαν ελεύθερο. Αυτά για την υποτιθέμενη αντιστασιακή δράση του Παύλου Τσίπρα.

Ο Ηρακλής Τσίπρας, όπως κι ο αδελφός του, τα «βρήκε» αμέσως με την «21η Απρι­λίου» και το 1968 ανέλαβε Γενικός Αρχηγός της Ποδοσφαιρι­κής Ομάδος του Παναθηναϊκού και στις 2 Ιουνίου 1971, ήταν γενικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδος του στο Γουέμπλεϋ, στον αγώνα εναντίον του Άγιαξ. Αυτός ήταν ο τιτανομεγιστοτεράστιος αντιστασιακός, Η­ρακλής Τσίπρας, που ήταν παρών και στην περίφημη συνομιλία του Στυλιανού Παττακού με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, στο γήπεδο της Λεοφώρου Αλεξάνδρας, στη διάρκεια του αγώνος Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας, όταν στις 28 Απριλίου 1971 νίκησε με 3-0 τον Ερυθρό Αστέρα και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητρι­ών του Γουέμπλεϋ.

Τότε στα επίσημα του γηπέδου κάθονταν ο Στυλιανός Παττακός, αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, στα αριστερά του ήταν η Δέσποι­να Παπαδοπούλου και δεξιά του ο Ηρακλής Τσίπρας. Η Δέσποινα ανησυχούσε και ο Παττακός για να την καθησυχάσει, της είπε:
-«Μην ανη­συχείς. Το έχουμε αγοράσει το παιχνίδι και θα προκριθούμε».
Αυτή τη συνομιλία και τη συνηγορία του πρεσβευτή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, την άκου­σαν κάποιοι αθλητικοί συντάκτες οι οποίοι και την κυκλοφόρησαν αρχικά ως ψίθυρο, ότι το στρατιωτικό καθεστώς με χρήματα του Αριστοτέλη Ωνάση εξαγόρασε τους Γιουγκοσλάβους του Ερυθρού Αστέ­ρα. Αν και ο Ηρακλής Τσίπρας, έκτοτε και για πολλά χρόνια, διαβεβαίωνε ότι ο Παττακός αστειευό­ταν, η συνομιλία καταγράφηκε και έτσι έφτασε ως σήμερα, ώστε σημαντικό ποσοστό φιλάθλων, να υποστηρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον τελικό με δω­ροδοκία.


Πηγή: στοιχεία από την εφημερίδα «Στόχος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop