Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οικογένεια Κοχ , οι μεγιστάνες πρωταγωνιστές

της Αμερικανικής λαϊκής Δεξιάς.

Η οικονομική κρίση, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους και η αντίληψη ότι ο Λευκός Οίκος δεν αντιμετώπισε με αυστηρότητα τις τράπεζες, δημιούργησαν κύμα οργής κατά της κυβέρ­νησης.
Πρόκειται για το κίνημα των tea parties και όσων στρέφονται με σφοδρότητα κατά του Ομπάμα με την καθημερινή δράση των «Americans for Prosperity».
Πριν την 11η Σεπτεμβρίου και την εμφάνιση, στο Άνκορατζ της Αλάσκας, του τηλεπαρουσιαστή του Fox News, Γκλεν Μπεκ και της Σάρας Πέιλιν οι φήμες έλεγαν ότι, θα ανακοινώσουν την υποψηφιότητα τους, η κ. Πέιλιν για πρόεδρος, ο κ. Μπεκ για αντιπρόεδρος, για τις εκλογές του 2012.
Οι δύο τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος «Tea Party», που επί προεδρίας Ομπάμα, έχει σαρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση, χωρίς συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα και καθοδήγηση. Στόχος είναι η «α­νάκτηση της Αμερικής» που έχει οδηγηθεί στο δρόμο του σοσιαλισμού και στα όρια της χρεοκο­πίας. Άποψη όσων συμμετέχουν στα Tea parties, είναι ότι οι Ηνωμένες Πο­λιτείες βρίσκονται στα χέρια μιας ελίτ τάξης (πο­λιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων), μακριά από τις αξίες του μέσου Αμερικανού.
Στις 30 Αυγούστου η Τζέιν Μέγιερ, ρεπόρτερ του περιοδικού «New Yorker», έγραψε με λεπτομέρειες για το ρόλο των αδελφών Κοχ, στη χρηματοδότηση του «ανένδοτου» κατά του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Τσαρλς και τον Ντέιβιντ Κοχ, 74 και 70 ετών, είναι από ιδιοκτήτες του 84% της Koch Industries, ομίλου που περιλαμβάνει εταιρείες ξυλείας, διυλιστήρια πε­τρελαίου και ελέγχει περίπου 4.000 μίλια πετρελαιαγωγών, έχει ετήσιο τζίρο περίπου 100 δισ. δολάρια, 80.000 εργαζομένους ενώ η κοινή περιουσία τους -35 δισ. δολάρια- υπολεί­πεται μόνο του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ.
Οι Κοχ, «πιστεύουν στη δραστική μείωση των προσωπικών και επιχειρηματικών φόρων, στις ε­λάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες γι' αυτούς που έχουν ανάγκη και στους σημαντικά μειωμένους ελέγχους στη βιομηχανία». Έγιναν ευρύτερα γνωστοί για το φιλανθρωπικό τους έργο, κυρίως ο Ντέιβιντ, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη,  και έχουν ιστορία πολιτικής δραστηριοποίησης. Καθοδηγούμενοι από τον πατέρα τους Φρεντ, εκ των ιδρυτών της συντηρητικής οργάνωσης «John Birch Society», απέκτησαν δημοσιότητα με την υποψηφιότητα του Ντέιβιντ ως υποψηφίου αντιπροέδρου του Ελευθεριακού Κόμμα­τος το 1980.
Το 1977 χρηματοδότησαν την ίδρυση του ινστιτούτου Cato, που κηρύττει την μείωση των φόρων, των κοινωνικών προγραμμάτων και των περιβαλλοντικών ελέγχων. Έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια χρηματοδοτώντας think tangs, ινστιτούτα έρευνας αλλά και πολιτικές οργανώσεις.
Από το 1998 έως το 2008 το «'Ιδρυμα Charles G.Koch» δαπάνησε 48 εκατ. δολά­ρια για πολιτικούς σκοπούς.
Την ίδια περίοδο, Το «'Ι­δρυμα Claude R. Lambe», που ελέγχεται από τον Τσαρλς και τη σύζυγο του, δαπάνησε 28 εκατομμύρια, ενώ το «Ίδρυμα David H. Koch» δαπάνησε πάνω 120 εκατομμύ­ρια!
Παράλληλα η «Koch Industries» από το 1998 έχει ξοδέψει πάνω από 50 εκατ. δολάρια για lobbying , ενώ η επιτροπή «KochPac», άλλα 8 εκατομμύρια και οι ίδιοι οι αδελφοί Κοχ και συγγενείς τους έχουν συ­νεισφέρει περίπου 2 εκατ. δολάρια ως φυσικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop