Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ζιγκ-Ζαγκ....σε σχολικές βιβλιοθήκες...

1) Το γεγονός...
(Αποσπάσματα του βιβλίου της Έσης Σωτηροπούλου "Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές".
Εκτός από τις "εκπαιδευτικότατες φράσεις" "(γαμώ, μαλάκα, χέσε μας κλπ)", μαθαίνουμε ότι "ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα", ότι "το πιο άγριο σέξ γίνεται μέσα στο χειρουργείο" και ότι ο ήρωας του βιβλίου "μια φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος"!
Σε τι ηλικίες είπαμε απευθύνεται;)

2) Το γεγονός...

Εκδηλώσεις Γραφείου Τύπου Ουάσιγκτον29.9-1.10.2007
- Παρουσιάσεις του βραβευμένου βιβλίου "Ζιγκ-ζαγκ στις νερατζιές" της Έρσης Σωτηροπούλου.
Σειρά εκδηλώσεων για την παρουσίαση στην αμερικανική πρωτεύουσα της αμερικανικής έκδοσης του βραβευμένου μυθιστορήματος της Έρσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» από τον εκδοτικό οίκο Interlink Books διοργανώθηκαν από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της Ουάσιγκτον.
Το μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ελληνίδας συγγραφέως που εκδίδεται στα αγγλικά.
Είχε αποσπάσει εξαιρετικά θετικές κριτικές όταν δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα, όπου βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το Βραβείο Κριτικών του περιοδικού «Διαβάζω».
Πολύ θετικές κριτικές συνοδεύουν τις μεταφράσεις του βιβλίου σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και τώρα στα αγγλικά, ενώ ο μεταφραστής του βιβλίου στα αγγλικά Peter Green είναι ο γνωστός ελληνιστής ιστορικός και συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στην πόλη Όστιν και του Πανεπιστημίου της Άιοβα.
Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση στην Πρεσβεία, όπου κείμενο για το βιβλίο της συγγραφέως Κέι Τσιτσέλη διάβασε η Σύμβουλος Πολιτιστικών Υποθέσεων Ζωή Κοσμίδου.
Την κ. Σωτηροπούλου παρουσίασε ο Σύμβουλος Τύπου Γ. Χουλιάρας, ο οποίος διηύθυνε και τη συζήτηση στις τρεις εκδηλώσεις.
Η συζήτηση που ακολούθησε την ανάγνωση από τη συγγραφέα αποσπασμάτων του βιβλίου της, επικεντρώθηκε τόσο σε θέματα που άπτονται άμεσα της συγγραφής του βιβλίου, όσο και σε ζητήματα προβολής της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και γενικότερα της πολιτιστικής παρουσίας της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

span style="color:#000000;">Η είδηση...
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε αίτηση που κατέθεσε η συγγραφέας Έφη Σωτηροπούλου, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση για την απόσυρση του βιβλίου της «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές», από τις σχολικές βιβλιοθήκες.Η συγγραφέας χαρακτηρίζει την απόφαση ως όνειδος για την ελληνική Δικαιοσύνη και υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική, βάλλει ευθέως κατά της πνευματικής δημιουργίας και της ελευθερίας της έκφρασης, τη διασύρει και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της.
Η απόφαση χαρακτηρίζει το βιβλίο ως άσεμνο και πορνογραφικό και ότι προσβάλλει με τις ακατονόμαστες φράσεις που περιέχει, την ηθική της ελληνικής κοινωνίας και με τη λεκτική ωμότητά του συμβάλλει στη διάδοση εκφυλιστικών φαινομένων.Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, είχε διατάξει αμέσως μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόφαση για απόσυρση του βιβλίου, πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προέδρου του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση.Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop