Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ναζιστής ήταν ο θείος της Μελίνας.

Απλώς για να μη ξεχνιόμαστε…

Το καλοκαίρι του 1933, αμέσως μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, ιδρύθηκε στην Αθήνα το «Εθνικοσοσιαλιστικόν Κόμμα Ελ­λάδος». Ιδρυτής του υπήρξε ο Γεώργιος Μερκούρης, γιος του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη κι αδελφός του Σταμάτη Μερκούρη, που ήταν ο πατέρας της Μελίνας Μερκούρη. Ο Γε­ώργιος Μερκούρης υπήρξε οπαδός του Αδόλφου Χίτλερ και φανατικός υποστηρικτής του Ναζισμού, ενώ διατηρούσε την ελπίδα ότι οι Γερμανοί θα τον διόριζαν Πρωθυπουργό. Τελικά τον Ιανουάριο του 1943 οι αρχές κατοχής του ανέθεσαν την διοί­κηση της Εθνικής Τραπέζης, όπου παρέμεινε έως τον θάνατο του, τον Δεκέμβριο του 1943. 

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Στόχος» ο Θεόδωρος Χατζηγώγος «…Η Μελινάρα ήταν τότε 22 ετ­ών κοπέλα …. {….}…. κυκλοφορούσε με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Εθνικής Τραπέζης, και έκανε γνωριμίες με υψηλόβαθμους Γερ­μανούς και Ιταλούς αξι­ωματικούς και έμαθε ξέ­νες γλώσσες στο κρεβάτι με την μέθοδο «Γαμωφόν». …{…}… Αλλά και ο γνωστός Ή­ρωας της Αριστεράς, Γρηγόρης Λαμπράκης, διέπρεψε επί Γερμανικής Κατοχής: Ο γυναικολόγος -στο επάγγελμα- Λαμ­πράκης ήταν το δεξί χέρι του κατοχικού πρωθυ­πουργού και φανατικού Γερμανόφιλου γυναικο­λόγου Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου. Σχετικό άρθρο είχε γράψει πριν λίγα χρόνια το περιοδι­κό της Γυναικολογικής Εταιρείας!».

Ο Γεώργιος Μερκούρης, ο θείος της Μελίνας, αυτός που τη μεγάλωσε μαζί με τον παππού της μετά το διαζύγιο των γονιών της, αρχικά πολιτεύτηκε με το «Λαϊκό Κόμμα» και το 1922 ορκίστηκε Υπουργός Επισι­τισμού στην κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη. Την περίοδο 1926-1927, στη διάρκεια της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, που ήταν ο παππούς του άλλου αστεριού των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όμως την δεκαετία του 1930 εγκατέλειψε το «Λαϊκό Κόμμα». Το κόμμα του διαλύθηκε, όπως όλα τα κόμματα μετά την επικράτηση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του 1936 και την πρωθυπουργοποίηση του Ιωάννη Μεταξά. Τον Απρίλιο του 1941, μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τις δυνάμεις του Άξονα και την είσοδο των στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα, ο Μερκούρης ξαναλειτούργησε το «Εθνικοσοσιαλιστικόν Κόμμα Ελ­λάδος», που ήταν το μοναδικό κόμμα που λειτουργούσε στη διάρκεια της κατοχής. Στο πλάι του Μερκούρη βρέθηκαν και οι άλ­λοτε βουλευτές του Κ.Κ.Ε., ο Μιχάλης Τυρίμος και ο Μανώλης Μανωλέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop