Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

1940: Η σφαγή του ΚΑΤΥΝ!

15.000 ΠΟΛΩΝΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ

Το 1939 υπογράφεται το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, μεταξύ της χιτλερικής Γερμανίας και της σταλινικής Ρωσίας.
Το σύμφωνο κάνει λόγο για ειρήνη μεταξύ σταλινικών και χιτλερικών, και ότι συμφωνούσαν οι δυο πλευρές στο διαμελισμό της Πολωνίας, μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
Ο Στάλιν είχε ήδη διαλύσει το ΚΚ Πολωνίας μη τυχόν φέρει αντιρρήσεις. Θεωρούσε ότι ο Χίτλερ δεν είχε σαν τελικό σκοπό να επιτεθεί στη Ρωσία και γι' αυτό το λόγο δεν φρόντισε να εξοπλιστεί η Ρωσία.
Εξ αιτίας της «λογικής» του Στάλιν οι Γερμανοί έφτασαν σε χρόνο μηδέν στις πύλες του Λένινγκραντ και του Στάλινγκραντ.
Ο Στάλιν θεωρούσε τον διαφαινόμενο πόλεμο μεταξύ Γερμανίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σαν (ενδο)ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με τον οποίο η Ρωσία δεν έπρεπε να έχει σχέση.
Έτσι με την επίθεση της Γερμανίας στην Πολωνία από τα Δυτικά, επιτίθενται εναντίον της και τα ρωσικά στρατεύματα από Ανατολικά και καταλαμβάνουν τις περιοχές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και των Βαλτικών χωρών που είχε παραχωρήσει στην Πολωνία ο Λένιν το 1918, με τη συνθήκη ειρήνης του Μπρέστ Λίφτκοβ.
Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνουν τους Πολωνούς αιχμαλώτους πολέμου, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Κοζέλσκι, Σταρομπέλσκι, Οστασκόβσκι, Στάρομπελ).
Την άνοιξη του 1940 δίνεται εντολή από τον Μπέρια, αρχηγό της Γκε Πε Ου, πρόγονο της Κα Γκε Μπε, να δολοφονηθούν.
Μεταφέρονται από το Σμόλενσκ στο Χάρκοβο και στο δάσος του Κατίν δολοφονούνται με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Τα σχετικά έγγραφα παραδίδονται από τον Μπέρια στον Στάλιν και μετά χέρι με χέρι στον επόμενο Γενικό Γραμματέα, μέχρι που ο Γιέλτσιν τα παρέδωσε το 1992 στον Λεχ Βαλέσα στη Βαρσοβία.
Το φρικτό αυτό έγκλημα η Σοβιετική Ένωση όχι μόνο αρνιόταν να παραδεχτεί, αλλά και τιμωρούσε όποιον το ανέφερε, κατηγορώντας τους Γερμανούς ναζί.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού η Ρωσία παραδέχτηκε επισήμως την ενοχή της. Τη σφαγή αυτή, μια από τις πλέον σκοτεινές -εσκεμμένα-σελίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματεύεται στην ταινία του "Κατίν" ο Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα, ο οποίος έχει και προσωπικό βίωμα, καθώς ο πατέρας του ήταν ένας από τους 15.000 Πολωνούς που δολοφονήθηκαν από την μυστική αστυνομία του Στάλιν!
Το θέμα της ταινίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς προσπαθεί να φωτίσει ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που για δεκαετίες παρέμενε στο σκοτάδι!
Τα γεγονότα αναπτύσσονται σταδιακά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών που παρέμειναν πίσω, ιστορίες που συχνά καλύπτουν διάφορα χρονικά διαστήματα, με την κάμερα να μας ταξιδεύει στο χρόνο.
Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μας παρασύρει στο καθημερινό δράμα των προσώπων του, μέσα από σκηνές συγκλονιστικές, που δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον θεατή:
από εκείνες με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να διαφύγουν τη σύλληψη από τους ναζί, μέχρι εκείνες με τον Πολωνό αξιωματικό που, ανήμπορος να ζήσει με το ψέμα, παίρνει τη δική του ζωή ή του 20λεπτου φινάλε, με τις συγκλονιστικές σπαρακτικές σκηνές στο δάσος τού Κατίν, όταν η σταλινική αστυνομία αρχίζει να πυροβολεί έναν- έναν τους Πολωνούς στο κεφάλι και τελικά να τους πετάνε σε ομαδικό τάφο!
Αξίζει ν’ αναφερθεί πως την εκταφή των πτωμάτων από τον ομαδικό τάφο πρωτοπαρουσίασε ο Γιουγκοσλάβος Ντούσαν Μακαβέγιεφ στην ταινία του «Sweet Movie», με μουσική υπόκρουση το τραγούδι τού Μάνου Χατζιδάκι «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο».

Εορτολόγιο-22 Φεβρουαρίου

ΑΝΘΟΥΣΑ (Ανθούσα, Ανθούση)
ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ (Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θαλασσία, Θάλασσα, Θαλασσινή)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-22 Φεβρουαρίου.

1841: Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά, επειδή η συνθήκη του Λονδίνου προέβλεπε την επαναφορά της Κρήτης στην κυριαρχία του Σουλτάνου.
1897: Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι επαναστάτες αντιμετωπίζουν εκτός από τους Τούρκους και οβίδες Ιταλικού θωρηκτού.
1943: Με σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους, ιδρύεται στην Ανατολική Μακεδονία η Ένωση Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΣΕΑ) με γενικό αρχηγό τον έφεδρο αντισυνταγματάρχη πυροβολικού Αντώνιο Φωστηρίδη. Η οργάνωση αυτή ανέπτυξε γρήγορα 7 αρχηγεία στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και, μέχρι την απελευθέρωση της χώρας, έδωσε πολλές και σημαντικές μάχες κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-21 Φεβρουαρίου

1821: Στο Γαλάτσι της Μολδαβίας γίνεται η πρώτη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και του Τουρκικού στρατού.
1826: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Βασιλάδι (νησί στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου) και σφάζουν ολόκληρη την φρουρά του και τους στρατηγούς Πενταλούδα, Ζορμπά, Παπαλουκά και Ραζή.
1908: Εκτελείται στον Ίσβορο Χαλκιδικής ο μακεδονομάχος Μιχαήλ Γαλατσάνος.
1913: Μεταξύ του Εσάτ πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου υπογράφεται συμφωνία με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό στρατό 1000 Τούρκοι αξιωματικοί, 32000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι ο Στρατός μας μπαίνει ελευθερωτής στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-20 Φεβρουαρίου.

1822: Ελληνικός στόλος από 27 υδραίϊκα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία υπό τον Ανδρέα Μιαούλη καταναμαυχεί στον κόλπο της Πάτρας τον τουρκικό στόλο υπό τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον τρέπει σε πανικόβλητη φυγή προς την Ζάκυνθο με πολλές απώλειες.
1857: Τερματίζεται η αγγλογαλλική κατοχή Αθηνών - Πειραιώς, η οποία έγινε με πρόσχημα εξαναγκασμού της Ελλάδος σε ουδετερότητα κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.
1913: Οι Βούλγαροι εξαπολύουν ισχυρή αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Νιγρίτας σε συνδυασμό με την δράση των βουλγαρικών τμημάτων που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Μετά από αγώνα τριών ημερών, οι Βούλγαροι υποχωρούν στις Σέρρες, ενώ όσοι από αυτούς ήταν μέσα στην πόλη αιχμαλωτίστηκαν.

ΜΚΟ: Ανθρωπιστές της...τσέπης (τους)!

Το ότι όλες αυτές οι διάφορες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), έχουν ως βασικό σκοπό τον πλουτισμό των ιδρυτών και των διαχειριστών τους, ήταν απολύτως προφανές.
Για τον κόσμο, όλοι αυτοί οι κύριοι που τρέχουνε πίσω από τους λαθρομετανάστες, τους μαύρους και τον κάθε «αναξιοπαθούντα», θεωρούνται κάτι σαν τους ιππότες.
Ανθρωπιστές δηλαδή και έτοιμοι να προσ­φέρουν αφιλοκερδώς στον πλησίον.
Έτσι γέμισε η Ευρώπη λαθρο­μετανάστες.
Ποιος να τολμήσει να κατηγο­ρήσει π.χ την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρό­σφυγες, ή τους Γιατρούς χωρίς σύνορα;
Το βιβλίο του Γάλλου δημοσιο­γράφου Πιερ Πεάν, «0 κόσμος σύμφωνα με τον Κ.» φέρνει την αλήθεια στο φως.
Ήρωας του βι­βλίου είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μπερνάρ Κουσνέρ, μια μεταγραφή από τους Σοσιαλιστές.
0 Κουσνέρ, εκτός των άλλων είναι και ο ιδρυτής της διεθνούς «ανθρωπιστικής» οργάνωσης "Γιατροί χωρίς σύνορα", που επεμβαίνουν εκεί όπου υπάρχει πόλεμος, καταστροφή κλπ για να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο.
Ο κ. Κουσνέρ είναι ο πλέον διάσημος υποστηρικτής των λεγόμενων «ανθρωπιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων», τύπου Γιουγκοσλαβίας.
Με το ένα χέρι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ που θα μπει μέσα και θα τα κάνει όλα ίσιωμα και με το άλλο χέρι ανησυχεί για τους καη­μένους τους πρόσφυγες που θα προκύψουν!
0 συγγραφέας κατηγορεί τον υ­πουργό ότι χρησιμοποίησε την ιδιότητα του, του «μαχητικού αν­θρωπιστή» καθώς και τα αξιώματα και τις γνωριμίες του, για να πλουτίσει.
Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι την εποχή που ήταν επικεφαλής του ορ­γανισμού Esther για την ενίσχυση της διεθνούς νοσοκομειακής συ­νεργασίας, εκπροσωπούσε δύο ιδιωτικές ιατρικές εταιρίες στην Αφρική από το 2002 ως το 2007, οι οποίες κέρδισαν μεγάλα συμβόλαια από τους προέδρους της Γκαμπόν και του Κονγκό για το έργο της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας των χωρών τους.
Την δρασ­τηριότητα του «μεσολαβητή» την συνέχισε και αφού έγινε υπουρ­γός Εξωτερικών.
Δηλαδή, πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτοί οι πάμπτωχοι μαύροι, που δεν έχουν να φάνε καλά-καλά, έχουν και Σύστημα Υ­γείας.
Στην περίπτωση μας, αυτό που τελικά συνέβη εί­ναι ότι δύο ιδιωτικές εταιρίες, η Africa Steps και η Imeda υπέγρα­ψαν συμβόλαια 4,6 εκατομμυρίων ευρώ με την Γκαμπόν και το Κονγκό, ενώ μέρος των χρημάτων κατεβλήθησαν από την κυβέρ­νηση της Γκαμπόν, μετά την υπουργοποίηση Κουσνέρ.
Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, με τους σοσιαλιστές να βρίσκουν μια χρυσή ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά του αποστάτη.
Τα έργα Κουσνέρ «αποτελούν, το λιγότερο, σοβαρές παραβιάσεις της ηθικής του δημόσιου βίου και καταστρέφουν την ακεραιότητα της Δημοκρατίας, την εικόνα ανιδιοτέλειας των αγωνιζομένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και, το πιο σοβαρό, τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας».

Εορτολόγιο-19 Φεβρουαρίου.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-19 Φεβρουαρίου

1822: Στον μητροπολιτικό ναό της Νάουσας μετά την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Ζαφειράκης υψώνει την σημαία της επαναστάσεως, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της σε όλη την περιοχή.
1878: Επαναστατικό σώμα από 500 άνδρες υπό τον λοχαγό πεζικού Κοσμά Δουμπιώτη αποβιβάζεται στην παραλία του Λιτοχώρου. Μέσα σε δύο ημέρες κινητοποιήθηκε ολόκληρη η περιοχή Ολύμπου - Πιερίων με την βοήθεια του επισκόπου Νικολάου, που ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως στον Κολινδρό και τους οπλαρχηγούς Βαγγέλη Χοστέβα και Παναγιώτη Καλογήρου. Στο Λιτόχωρο σχηματίστηκε "Προσωρινή Κυβέρνηση της Μακεδονίας" με πρόεδρο τον ιατρό Ευάγγελο Κοροβάγγο. Έτσι ολόκληρη η περιοχή από τα Τέμπη μέχρι την Κατερίνη πέρασε κάτω από τον έλεγχο των επαναστατών.
1878: Υπογράφεται η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (προάστειο της Κωνσταντινουπόλεως) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Με αυτή δημιουργείται η "Μεγάλη Βουλγαρία", η οποία περιελάμβανε τις ελληνικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης σε βάρος της Ελλάδος και θα αποτελούσε ηγεμονία φόρου υποτελή στην Υψηλή Πύλη. Η συνθήκη αυτή, μετά από αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, ανατράπηκε τον ίδιο χρόνο με την Συνθήκη του Βερολίνου.
1941: Παρά την σθεναρή αντίσταση των Ιταλών, το 3ο τάγμα του 34ου συντάγματος της 2ης μεραρχίας απελευθερώνει το χωριό Πέστανι στην Βόρεια Ήπειρο και συλλαμβάνει περισσότερους από 300 αιχμαλώτους, από τους οποίους 18 αξιωματικοί.

Εορτολόγιο-18 Φεβρουαρίου

ΑΓΑΠΗΤΟΣ (Αγαπητός)
ΛΕΩΝ (Λέων, Λέοντας, Λεοντάριος, Λεοντάρης, Λεοντόκαρδος)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-18 Φεβρουαρίου

1914: Ο συνταγματάρχης Κοντούλης εκκενώνει την Ερσέκα και την παραδίδει στους Αλβανούς, ύστερα από την εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων για παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου.

Εορτολόγιο-17 Φεβρουαρίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ (Θεόδωρος - Πολιούχος Μυτιλήνης, Θεοδώρα, Δώρα, Ντόρα, Θόδωρος, Θοδώρα, Θοδωρής, Θοδωράκης, Θώδης, Θώδος, Δώρης)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-17 Φεβρουαρίου.

1795: Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος από την Κωνσταντινούπολη απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην Μυτιλήνη.
1826: Τροπή σε φυγή 32 τουρκικών πλοίων από 3 Μεσολογγίτικα πλοία.
1907: Δολοφονείται από τους Βουλγάρους ο μακεδονομάχος Βαρθολομαίος Προσαλέντης.
1908: Δολοφονείται από τους Βουλγάρους στην Νικήτη Χαλκιδικής ο μακεδονομάχος Ευάγγελος Λύκας.
1914: Αρχίζει η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Βόρειο Ήπειρο, μετά την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων για παραχώρησητης περιοχής αυτής στην Αλβανία. Η προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο, μετά την εξέγερσητων κατοίκων εναντίον της άδικης αποφάσεως των Μεγάλων Δυνάμεων, κηρύσσει σε επίσημη τελετή στο Αργυρόκαστρο την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1957: Μάχη στο Πελένδριο στην Κύπρο, όπου έπεσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δημήτριος Χριστοδούλου, ετών 21, μετά από συμπλοκή μετις αγγλικές δυνάμεις κατοχής.

Εορτολόγιο-16 Φεβρουαρίου

ΠΑΜΦΙΛΟΣ (Πάμφιλος)
ΠΑΜΦΥΛΗ (Παμφύλη, Παμφίλη)
ΣΕΛΕΥΚΟΣ (Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-16 Φεβρουαρίου

1391: Θάνατος του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου. Νέος αυτοκράτορας ο γιος του Μανουήλ Β'.
1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Κισίνεφ, την πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, λαμβάνει την απόφαση για την οριστική κήρυξη της Επαναστάσεως, όπως είχε προσδιοριστεί από την Φιλική Εταιρεία.
1826: Απόκρουση της εφόδου του Ιμπραήμ κατά του Μεσολογγίου. 28 Έλληνες νεκροί. Την ίδια μέρα ο φιλέλληνας Σατωβριάνδος ιδρύει στο Παρίσι την "Φιλελληνική Εταιρεία".
1833: Κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της "Εφημερίδας της Κυβερνήσεως" του βασιλείου της Ελλάδος.
1914: Οι Άγιοι Σαράντα και το Δέλβινο κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Την ίδια μέρα ο συνταγματάρχης Κοντούλης εκκενώνει τηνΜοσχόπολη και την παραδίδει στους Αλβανούς, βάσει της διακοινώσεως των Μεγάλων Δυνάμεων.
1918: Ο Γάλλος στρατηγός Σαλ του συμμαχικού στρατού κατοχής στην περιοχή Κορυτσάς επιτρέπει να ανοίξουν πάλι τα ελληνικάσχολεία.
1923: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1941: Τα 43ο και 44ο συντάγματα της 5ης μεραρχίας Κρητών, μετά από σκληρό αγώνα, κυριεύουν την βόρεια κορυφή του όρουςΣεντέλι.

Εορτολόγιο-15 Φεβρουαρίου

ΧΛΟΗ (Χλόη)
ΕΥΣΕΒΙΟΣ (Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-15 Φεβρουαρίου.

1878: Επαναστατικές ομάδες της Θεσσαλίας, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας υπό τον καθηγητή Ν.Νικολαϊδη, αποκρούουν τις επιθέσεις 4000 Τούρκων πεζών και 2 ιλών ιππικού, που υποστηρίζονταν από 2 πυροβόλα, εναντίον της Μακρινίτσας του Πηλίου.
1941: Παρά την σθεναρή ιταλική αντίσταση και τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, το 1ο τάγμα του 39ου συντάγματος της 2ης μεραρχίας καταλαμβάνει την κορυφή 1723 του υψώματος Γκόλικο.

Εορτολόγιο-14 Φεβρουαρίου

ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ Αγία Λατινων (Βαλεντίων, Βαλεντίνος, Βαλεντίνο, Ντίνος, Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-14 Φεβρουαρίου.

1554: Ο νεομάρτυρας Νικόλαος από την Κορινθία πυρπολείται από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.
1693: Ο νεομάρτυρας Γεώργιος αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.
1822: Οι Ανδρούτσος, Κριεζώτης και Κυριακούλης Μαυρομιχάλης πολιορκούν την Κάρυστο.
1914: Κήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου με κυβερνήτη τον Γεώργιο Ζωγράφο μετά την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να την παραχωρήσουν στην Αλβανία.
1941: Ορμητικές επιθέσεις στο μέτωπο της βορείου Τρεμπεσίνας συντρίβουν την ιταλική αντίσταση και οδηγούν στην κατάληψη του οχυρού Μαριτσάι.

Εορτολόγιο-13 Φεβρουαρίου.

ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ (Πρίσκιλλα, Πρισίλλα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-13 Φεβρουαρίου

1816: Οι Τούρκοι σφάζουν μέσα στο σπίτι του τον Μοραγιάννη Ιωάννη Δεληγιάννη. Ο γιος του Κανέλλος και οι άλλοι Δεληγιανναίοι όρκιζαν μετά τους Φιλικούς πάνω στον τοίχο, όπου υπήρχαν κηλίδες αίματος του Δεληγιάννη.
1824: Αποκρούεται τουρκική επίθεση κατά του φρουρίου της Κορώνης.

Εορτολόγιο-12 Φεβρουαρίου

ΠΛΩΤΙΝΟΣ (Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτή, Πλωτίνα, Πλωτίνη)
ΜΕΛΕΤΙΟΣ (Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-12 Φεβρουαρίου

1825: Μάχη στην Σφακτηρία, της οποίας οι Έλληνες και φιλέλληνες υπερασπιστές εξοντώθηκαν.
1878: Σώμα από 700 εθελοντές, κυρίως Ηπειρώτες, οι οποίοι διέμεναν στα Επτάνησα, αποβιβάζεται υπό τον μοίραρχο Γιώργο Στέφανο, στην ακτή απέναντι από την Κέρκυρα και απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, επιχειρώντας να κυριαρχήσει στην περιοχή Δελβίνου. Την ίδια μέρα, δύναμη 2000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζαδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στην Δυτική Κρήτη.

Εορτολόγιο-11 Φεβρουαρίου

ΒΛΑΣΣΗΣ (Βλάσιος, Βλάσος, Βλάσης, Βλασία, Βλασούλα)
ΑΥΓΗ (Αυγή, Αυγούλα)
ΘΕΟΔΩΡΑ (Θεοδώρα, Δώρα, Ντόρα, Θοδώρα, Δωρούλα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-11 Φεβρουαρίου

641: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Ηράκλειος σε μεγάλη ηλικία. Τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Γ'.
1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4000 πεζών και 4000 ιππέων εκπαιδευμένων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποβιβάζεται στην Μεθώνη.

Εορτολόγιο-10 Φεβρουαρίου

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ (Χαραλαμπία, Χαρά, Λαμπία, Λαμπή, Λάμπω, Χαραλαμπή, Μπαμπίνα, Μπηλιώ, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Χαράλαμπος, Λάμπος, Χαραλάμπης, Χάρης, Λάμπης, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χάμπος)
ΧΑΡΙΛΑΟΣ (Χαρίλαος, Χάρης)
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (Χαρίκλεια, Χαρούλα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-10 Φεβρουαρίου

1822: Ο αρχηγός των τουρκικών τμημάτων στο Ηράκλειο Τσιλιβοτάμπασης, αφού κατέλαβε τα χωριά Φουρφούρα και Βυζάρι στην επαρχία Αμορίου Ρεθύμνου, επιτίθεται κατά των επαναστατών στα χωριά Μέρωνα, Μοναστηράκι και Αμόρι. Παρά τις πρώτες επιτυχίες του, οι Κρήτες αντεπιτίθενται και τον αναγκάζουν να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς.
1941: Βομβαρδισμός Θεσσαλονίκης και Πατρών από τους Ιταλούς.
1947: Υπογράφεται η συνθήκη των Παρισίων μεταξύ 21 εθνών που πολέμησαν κατά του Άξονα και της Ρουμανίας, Βουλγαρίας καιΦινλανδίας, που ήταν μέλη του 'Αξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την συνθήκη:
α) Η Αλβανία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
β) Η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα και στην Αλβανία την νήσο Σάσωνα.
γ) Η Βουλγαρία παραιτείται της προσαρτήσεως σε βάρος της Ελλάδος της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης.
δ) Παραμένουν προς επίλυση τα ζητήματα της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου.

Εορτολόγιο-9 Φεβρουαρίου

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ (Παγκράτιος, Παγκρατία)
ΜΑΡΚΕΛΟΣ (Μάρκελος)
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νίκη)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-9 Φεβρουαρίου

1828: Ο Ιμπραήμ πασάς φτάνει στην Τρίπολη, επικεφαλής 9000 πεζών και 3000 ιππέων. Αμέσως μετά την άφιξή του διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως. Στην συνέχεια περιορίστηκε στο τρίγωνο Μεθώνης, Κορώνης και Νεοκάστρου στην Μεσσηνία.
1857: Θάνατος του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
1897: Κρήτες επαναστάτες, που κατείχαν την κορυφή προφήτη Ηλία του Ακρωτηρίου Χανίων, υψώνουν την ελληνική σημαία. Τα τουρκικά στρατεύματα, που βρίσκονταν γύρω, και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας και των Μεγάλων Δυνάμεων, που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σούδας, βάλλουν καταιγιστικά εναντίον τους. Μία οβίδα ρωσικού πολεμικού ρίχνει τον ιστό της ελληνικής σημαίας. Ο ατρόμητος οπλαρχηγός Δημήτριος Καλορίζικος, επικεφαλής 30 πολεμιστών, άρπαξε την σημαία και την σήκωσε, χρησιμοποιώντας ως κοντάρι το σώμα του.
1914: Ο Σπυρομήλιος κηρύσσει την αυτονομία της Χειμάρρας.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Εορτολόγιο-8 Φεβρουαρίου.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ (Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα, Ζαχαρένια, Ζάκι, Ζάκης)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-8 Φεβρουαρίου.

1833: Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η Δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον Φοίνικα.
1899: Η Κρητική βουλή αρχίζει τις εργασίες της με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υπέρ της Ενώσεως με την μητέρα Ελλάδα.
1914: Η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και εκκενώνει την Βόρεια Ήπειρο.
1919: Αρχίζουν σκληρές μάχες στο Βασιλίνοβο και την Μπερζεβόσκα της Ουκρανίας, όπου τμήματα των ελληνικών 1ου και 34ου συντάγματος πολεμούν ηρωϊκά και αποκρούουν μεγάλες δυνάμεις Μπολσεβίκων.

Ολυμπιακός Παναιτωλίου:"Άνετη" ήττα από την Α.Ε.Μ.

Η Α. Ε. Μ. καθάρισε στο πρώτο εικοσάλεπτο τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, αφού προηγήθηκε με 2-0 μόλις στο 19΄.Στο 3΄ ο Δ. Κράνης, κοντά στην περιοχή, βλέποντας τον Βάτσικα εκτός εστίας, τον κρέμασε για το 1-0.
Στο 19΄ ο Ζέρβας, μπήκε στην περιοχή όπου ανατράπηκε από τον Γκορόγια. Το πέναλτι, εκτέλεσε ο Γαβρίνας και έκανε το 2-0.
Στο 77΄ ο Σαμαράς με σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Κ. Αυγέρη κάνοντας το 3-0.
Ο Ολυμπιακός, σε καμμία στιγμή, δεν μπόρεσε ν' αντιδράσει. Στα 90΄του αγώνα είχε ελάχιστες φάσεις και προσπάθησε ν' απειλήσει με μακρινά σουτ και στημένες φάσεις.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ:Βάτσικας(15΄ Αυγέρης Κ.), 'Ιβρος, Ζώης, Αυγέρης Γ.(46΄ Καλογήρου), Μήτσος, Σαλμάς, Γκορόγιας, Καμζέλης Δ., Κωστής(73΄ Μπαρλίκας), Σάμψωνας, Ντζάλας

Πλήρες ρεπορτάζ, Φωτογραφικό υλικό και Video στο ΑΕΜ-NEWS.

Τα αποτελέσματα (22η αγωνιστική)
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ..... 2-1
ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ - ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ... 2-1
ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ - ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.................. 0-2
ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ...........................0-3 α.α.
ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ - ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ......................1-1
ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ.... 2-2
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ............................0-1

Η βαθμολογία (22η αγωνιστική)
1. ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .......................56
2. ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ......................49
3. ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ ....................48
4. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ....... ..48
5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ...486. ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ................... 47
7. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ....................... 39
8. ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ................. 27
9. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ............... 25
10. ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ..................... 24
11. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΣ................ 22
12. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒ/ΜΝΗΣ .......22
13. ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ.................. 21
14. ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ........................ 12
15. ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ.......................... 8
16. ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ........................... αποχώρησε

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Welcome to MorrisTown, NJ


DownTown, MorrisTown, NJ

WelCome to New Jersey


Garden State

WelCome to New York


Εορτολόγιο-7 Φεβρουαρίου

ΠΑΡΘΕΝΗΣ (Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-7 Φεβρουαρίου

1821: Οι Τούρκοι καταστρέφουν τους μπαρουτόμυλους των Σπηλιοτόπουλων στην Δημητσάνα.
1822: Μετά από φιρμάνι του Σουλτάνου παραχωρείται αμνηστία στους Αγιορείτες. Έτσι έληξε η επανάσταση στην Χαλκιδική, αφού προξένησε και στις δύο πλευρές τεράστιες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό.
1825: Ιδρύεται στο Ναύπλιο νοσοκομείο για τους τραυματίες αγωνιστές.
1828: Ορκίζεται στην Αίγινα η κυβέρνηση του Καποδίστρια.
1867: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Γεώργιο Διβόλη.
1878: 1500 Έλληνες επαναστάτες αναπτύσσουν μεγάλη δράση κατά των Τούρκων στις περιοχές Κορεστίων - Περιστερίου - Μοριχόβου στην δυτική Μακεδονία.
1897: Μετά την απελευθέρωση του φρουρίου Βουκολίων Χανίων από τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο, τμήμα υπό τον οπλαρχηγόΧατζημιχάλη Γιάνναρη απελευθερώνει την Αγία και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.
1944: Βούλγαροι εκτελούν στα Ριζανά Σερρών Έλληνες.
1956: Στην Αμμόχωστο οι Άγγλοι σκοτώνουν τον μαθητή Πέτρο Γιαλλούτσο, που ήταν σημαιοφόρος στην διαδήλωση.
1957: Στο Προδρόμι Κύπρου γίνεται μάχη και οι Άγγλοι σκοτώνουν τον επικηρυγμένο μαθητή Γ.Παπαβερκίου.

Εορτολόγιο-6 Φεβρουαρίου

ΦΩΤΗΣ (Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-6 Φεβρουαρίου

1822: Οι Κρήτες επαναστάτες συντρίβουν τους Τούρκους στο Αμίρι.
1827: Ο Ομέρ πασάς λύνει την πολιορκία του Διστόμου, λόγω της αδυναμίας ανεφοδιασμού και των σημαντικών απωλειών που είχε την προηγούμενη ημέρα από την αιφνιδιαστική επίθεση του Γ.Καραϊσκάκη. Έτσι εκτός από την Βόνιτσα, το Μεσολόγγι και την Ναύπακτο, τις οποίες κατείχαν οι Τούρκοι, ολόκληρη πλέον η Στερεά Ελλάς βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων.
1854: Ο Θεόδωρος Γρίβας τίθεται επικεφαλής των επαναστατών της Ηπείρου και ονομάζεται από αυτούς Στρατάρχης. Αρχηγός των επαναστατών της Θεσσαλίας την ίδια περίοδο είναι ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, του Πηλίου ο Νικόλαος Φιλάρετος και ολοκλήρου του αγώνα ο Κίτσος Τζαβέλας.

Εορτολόγιο-5 Φεβρουαρίου

ΑΓΑΘΗ (Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-5 Φεβρουαρίου

1774: Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας Αντώνιος από την Αθήνα.
1878: 500 Έλληνες επαναστάτες από την δυτική Μακεδονία συγκεντρώνονται υπό τον οπλαρχηγό Ιωσήφ Λιάτη και τον αξιωματικό Κωνσταντίνο Δημητριάδη στο όρος Βουρινό, νοτίως της Κοζάνης. Σκοπός τους η εξέγερση ολόκληρης της Μακεδονίας, η οποία από καιρό ήταν σε κατάσταση επαναστατικής αναμονής.
1959: Αρχίζουν στην Ζυρίχη διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Κυπριακό.

Εορτολόγιο-4 Φεβρουαρίου

ΙΑΣΙΜΟΣ (Ιάσιμος, Ιασίμη, Σίμος, Σίμη)
ΙΣΙΔΩΡΟΣ (Ισίδωρος, Σιδέρης)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-4 Φεβρουαρίου

1822: Ο Δημήτριος Υψηλάντης ανακηρύσσεται αρχηγός του στρατού της Ελλάδος.
1824: Οι Έλληνες υπό τον Δημοτσέλιο νικούν τους Τούρκους στην Ναύπακτο.
1843: Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από κεραυνοβόλο αποπληξία. Στην κηδεία του Γέρου του Μοριά συγκεντρώθηκαν οι επιφανέστεροι των ηρώων του Αγώνος.
1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο 7 δημοτικά σχολεία, επειδή είχαν υψώσει την Γαλανόλευκη.

Εορτολόγιο-3 Φεβρουαρίου

ΑΣΗΜΑΚΗΣ (Ασημάκης)
ΑΣΗΜΙΝΑ (Ασημίνα)
ΜΑΛΑΜΑΤΗ (Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα)
ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Σταμάτιος, Σταμάτης, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς)
ΣΤΑΜΑΤΙΑ (Σταματία, Σταματίνα, Σταμάτα, Μάτα, Ματούλα, Σταμέλα, Σταμούλα, Ματίνα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα)
ΣΥΜΕΩΝ (Συμεών, Συμεώνης, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμος, Σύμη)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-3 Φεβρουαρίου

1822: Αποκεφαλίζονται στην Χίο οι νεομάρτυρες Σταμάτης και Ιωάννης Γκίννης και ο Νικόλαος Συνοδίτης.
1823: 5000 ένοπλοι Έλληνες προσβάλλουν τους Τούρκους της δυτικής Κρήτης και τους αναγκάζουν να κλειστούν στα φρούρια Καστελλίου Κισσάμου και Γραμβούσας, όπου τελικά αποδεκατίζονται από επιδημεία πανώλης.
1849: Ο βασιλεύς Όθων απονέμει τον Χρυσό Σταυρό στον Διονύσιο Σολωμό.

Εορτολόγιο-2 Φεβρουαρίου

ΥΠΑΠΑΝΤΗ (Υπαπαντή)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-2 Φεβρουαρίου

871: Ισχυρός ελληνικός στόλος υπό τον Νικήτα Ωορύφα καταλαμβάνει το Μπάρι και διώχνει για πάντα τους Άραβες από την Κάτω Ιταλία.
1676: Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας μοναχός Γαβριήλ από την Προκόνησο.
1829: Καθήκοντα αντιπροσώπου του κυβερνήτη Καποδίστρια στην Κρήτη αναλαμβάνει ο Ελβετός Χαν.
1854: Ο ταγματάρχης Σκυλοδήμος περνά με το τάγμα του τα σύνορα και καταδιώκει τους Τουρκαλβανούς ως την Άρτα, προξενώντας τους βαριές απώλειες.
1897: Ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, αρχηγός ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από 2000 άνδρες, αποβιβάζεται στην μονή Γωνιάς Κολυμβαρίου στα Χανιά, με εντολή να ελευθερώσει την Κρήτη.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Πες τα, Βότση, Χρυσόστομε...

Πικρές αλήθειες για το κολοσσιαίο ψεύδος που ονομάζεται «Αντίσταση στην Χούντα» ξεστόμισε την Πέμπτη 8 Γενάρη στην ΕΤ-1, ο (αναρχο)αριστερός δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Γιώργος Βότσης.
Μιλώ­ντας με τον Γιάννη Τζαννετάκο, ο 70χρονος Βό­τσης (τον οποίο από το 1974 μέχρι το 1995 η Γενική Ασφάλεια θεωρούσε σαν κορυφαίο στέ­λεχος της 17 Νοέμβρη, διότι ήταν αποδεδειγμένα Συνιδρυτής της 20ής Οκτώβρη!) ξεμπρόστιασε την απατεωνιά των Ελλήνων Αριστερών λέγοντας επί λέξει:
«Θα ξαναθυμίσω ότι η δήθεν Πανεθνική και Παλλαϊκή Αντίσταση στην Χούντα είναι ΜΕΓΑΣ ΜΥΘΟΣ. Μέγας μύθος, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την Μεταπολίτευση, όταν στις Επετείους του Πολυτεχνείου εί­χαμε εκατοντάδες χιλιάδες εκ του ασφαλούς αντιστασιακούς στους δρόμους. Εμείς οι λίγοι –που ξεκινήσαμε την Αντίσταση από το 1967, είχαμε μια φοβερή αίσθηση μοναξιάς και παλεύ­αμε με τους φίλους μας του Σαββατόβραδου. Κα ξέραμε πως και οι άλλες Αντιστασιακές 0μάδες κάπως έτσι είχαν δημιουργηθεί, σε πολύ φιλικό επίπεδο. Τα μεγάλα κόμματα δεν κάνανε τίποτα, δεν κάνανε Αντίσταση»!..
ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ, ο βετεράνος Επαναστάτης Γιώργος Βότσης (ο μόνος Έλλην που παρέστη στην Κηδεία του Αντρέας Μπάαντερ της Γερμανικής Τρομοκρατικής Ομάδας «Μπάαντερ - Μάινχοφ» και έχει επανειλημμένως δημοσιευθεί η σχετική φωτογραφία) συνέχισε ως εξής για τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου:
«Ο Ανδρέας δεν έκανε αναδιανομή του εισοδή­ματος, έκανε δανεισμό. Δεν πήρε από τους έ­χοντες, πήρε από τα Ταμεία. 0 Ανδρέας είχε έ­ναν συρφετό γύρω του. Δεν μιλάμε για την κυ­ριαρχία των μετρίων, αλλά για κάτι χειρότερο: Η μόνη κοινωνικοποίηση που έκανε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και η οποία όντως πραγματοποι­ήθηκε, ήταν η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟ­ΡΑΣ. Όχι ότι δεν υπήρχε Διαφθορά επί Δεξιάς, από την αρχαιότητα οι πολιτικοί έχουν κάνει την κοιλιά τους τέζα στα Πρυτανεία. Αλλά στην Δεξιά κλεβανε όσοι μπορούσαν να κλέψουν και ήτανε λίγοι. Με το ΠΑΣΟΚ το κακό γενικεύθηκε και το υφιστάμεθα μέχρι σήμερα»...

Παναιτώλιο: Νίκησε στο τέλος, ο Ολυμπιακός.

Τα εύκολα δύσκολα έκανε ο Ολυμπιακός στο Παναιτώλιο. Μόνο η ρήση "τέλος καλό όλα καλά", μπορεί να εκφράσει αυτό που συνέβει.
Αποφασισμένος να "πουλήσει ακριβά το τομάρι του", ήρθε ο ΠΑΟ Καλυβίων στο Παναιτώλιο και το απέδειξε.
Τελικά όμως υπέκυψε στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού και έχασε με σκορ 3-2, απόδειξη για το πόσο μεγάλη ήταν η μάχη και τι τεράστια σημασία είχε η τελική νίκη.

Τα αποτελέσματα (21η αγωνιστική)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ - ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ....3-2
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ......................0-2
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ....................2-0
ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ.......................3-0
ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ......................3-0 α.α.
ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ.................1-0
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ...4-2
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ - ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ.....1-2

Η βαθμολογία (21η αγωνιστική)

1. ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ...........................53
2. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ............. 48
3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ..... 48
4. ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ........................... 46
5. ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ.......................... 45
6. ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ......................... 44
7. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ............................. 38
8. ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ....................... 24
9. ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ............................. 23
10. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ................... 22
11. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΣ....................... 22
12. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒ/ΜΝΗΣ.............. 21
13. ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ........................ 21
14. ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ............................... 12
15. ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ................................. 7
16. ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ................................ αποχώρησε

Εορτολόγιο - 1 Φεβρουαρίου

ΜΡΙΖΙΤ (Μριζίτ, Βrigit, Bridget, Brigid, Brigitta, Bridgit, Bride)
ΦΙΛΙΚΗΤΑΤΗ (Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα)
ΤΡΥΦΩΝΑΣ (Τρύφωνας, Τρύφων, Τρυφωνία)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 1 Φεβρουαρίου.

1855: Ο νεομάρτυρας Αναστάσιος θανατώνεται από τους Τούρκους στο Ναύπλιο.
1806: Οι Τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους στην μονή Παναγίας στις Αμάλες Δημητσάνας και συλλαμβάνουν τους Κολοκοτρωναίους Γεώργιο και Ιωάννη, τους οποίους κατασφάζουν. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατορθώνει να καταφύγει στα νησιά του Ιονίου.
1918: Άγριοι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
1956: Σφοδρές συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών και Άγγλων στρατιωτών.

Εορτολόγιο - 31 Ιανουαρίου

ΕΥΔΟΞΙΑ (Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα)
ΚΥΡΟΣ (Κύρος, Κύρης)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-31 Ιανουαρίου.

1854: Επαναστατικά σώματα υπό τον υπολοχαγό Σπυρ.Καραϊσκάκη, υιό του Γεωργίου Καραϊσκάκη, μετά την απελευθέρωση του Πέτα πολιορκούν την Άρτα. Όμως αναγκάζονται εξαιτίας των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών, που είχαν σαν συνέπεια την αχρήστευση των πολεμοφοδίων, να υποχωρήσουν στις αρχικές τους θέσεις, αφού προξένησαν σοβαρές ζημιές στον εχθρό.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην ελληνική κυβέρνηση πως μας παραχωρούνται και νομικώς τα νησιά του Αιγαίου, εφόσον αποσυρθούμε από την Βόρεια Ήπειρο και την νήσο Σάσων.
1941: Ο ελληνικός στρατός κυριεύει την υψηλότερη κορυφή της Τρεμπεσίνας.

Εορτολόγιο - 30 Ιανουαρίου

ΧΡΥΣΗ (Χρυσή)
ΑΥΡΑ (Αύρα)
ΜΑΥΡΟΣ (Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα)
ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (Τριών Ιεραρχών)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 30 Ιανουαρίου.

Η σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων έχει θέση Εθνικής Εορτής για τον υπόδουλο Ελληνισμό.
1822: Τουρκικός στόλος αποβιβάζει 800 άνδρες για να καταλάβουν το Νεόκαστρο της Μεθώνης. Οι Έλληνες μαζί με 50 φιλέλληνες υπό τον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν αποκρούουν τις τουρκικές επιθέσεις με εύστοχες βολές πυροβολικού και αναγκάζουν τα τουρκικά πλοία να αποπλεύσουν.
1823: Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά αποφασίζουν την ένωση των πλοίων τους. Στο εξής ενεργούν από κοινού.
1827: Ο Κιουταχής επιτίθεται 5 φορές εναντίον του ελληνικού στρατοπέδου της Καστέλλας του Πειραιά. Όλες οι επιθέσεις αποκρούονται και οι Τούρκοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Ελληνική δύναμη υπό τον Μακρυγιάννη προσβάλλει τους υποχωρούντες Τούρκους. Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ ο στρατός μας είχε 60 νεκρούς.1828: Ο ελληνικός στόλος κυριεύει δύο τουρκικάπλοία έξω από την Χίο.
1833: Άφιξη του Όθωνος στο λιμάνι του Ναυπλίου.1919: Μετά τον τερματισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι αποφασίζουν την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εορτολόγιο - 29 Ιανουαρίου

ΒΑΡΣΑΜΙΑ (Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία, Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαλσάμης)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 29 Ιανουαρίου.

1638: Στραγγαλισμός από τους Τούρκους του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Λούκαρη στην Κωνσταντινούπολη.
1802: Στραγγαλισμός από τους Τούρκους του νεομάρτυρα Δημητρίου από την Χίο.
1829: Δύναμη από 3500 Τούρκους υπό τον Μαχμούτ πασά επιτίθεται κατά της 6ης χιλιαρχίας υπό τον Μαυροβουνιώτη στο Μαρτίνο Λοκρίδος. Τρεις σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων αποκρούστηκαν με επιτυχία και οι Τούρκοι υποχώρησαν στην Εύβοια εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς.
1897: Στην γενική συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο Λασιθίου κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Την ίδια ημέρα ελληνικός στόλος από 6 τορπιλοβόλα και το πλοίο "Σφακτηρία", μετά από εντολή της κυβέρνησης, αποπλέει από τον Πειραιά για την Κρήτη, για να ενισχύσει τους επαναστάτες.
1941: Το 14ο σύνταγμα πεζικού της 5ης μεραρχίας Κρητών εξορμώντας από την περιοχή Γκρόμπα, καταλαμβάνει μετά από σκληρό αγώνα το ύψωμα 1733 στο όρος Τρεμπεσίνα, όπου δέχεται άμεση αντεπίθεση από τους Ιταλούς, η οποία αποκρούεται. Στην συνέχεια επιτίθεται εκ νέου και κυριεύει μέχρι το βράδυ το ύψωμα 1923.

Εορτολόγιο - 28 Ιανουαρίου

ΧΑΡΙΣ (Χάρις)
ΠΑΛΛΑΔΙΟΣ (Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 28 Ιανουαρίου.

1826: Ναυμαχία του Αράξου. Ο Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.
1897: Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμα του την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 27 Ιανουαρίου.

1784: Στον Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως αποκεφαλίζεται ο νεομάρτυρας Δημήτριος.
1822: Ο τουρκικός στόλος τροφοδοτεί τους πολιορκημένους Τούρκους στο κάστρο της Μεθώνης.
1827: Ελληνικός στρατός υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Παναγιώτη Νοταρά και Ιωάννη Μαυροβουνιώτη δέχεται τουρκική επίθεση 2000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή στο Καματερό Αττικής. Στην μάχη έπεσε ηρωϊκά ο Βούρβαχης και 300 Έλληνες.
1958: Τούρκοι καίνε ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία και επιτίθονται ακόμα και εναντίον των πυροσβεστών.

Εορτολόγιο - 26 Ιανουαρίου

ΞΕΝΟΦΩΝ (Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια)

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 26 Ιανουαρίου.

1828: Ο Καποδίστριας προτείνει για έδρα της κυβέρνησης την Αίγινα.
1941: Αρχίζει η μάχη της Τρεμπεσίνας. Ο ελληνικός στρατός κυριεύει τις ανατολικές πλαγιές του όρους.
1944: Έξω από την Κοζάνη εκτελούνται 43 Έλληνες από τα στρατεύματα κατοχής.
 
ΕπιστροφήTop