Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-19 Φεβρουαρίου

1822: Στον μητροπολιτικό ναό της Νάουσας μετά την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Ζαφειράκης υψώνει την σημαία της επαναστάσεως, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της σε όλη την περιοχή.
1878: Επαναστατικό σώμα από 500 άνδρες υπό τον λοχαγό πεζικού Κοσμά Δουμπιώτη αποβιβάζεται στην παραλία του Λιτοχώρου. Μέσα σε δύο ημέρες κινητοποιήθηκε ολόκληρη η περιοχή Ολύμπου - Πιερίων με την βοήθεια του επισκόπου Νικολάου, που ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως στον Κολινδρό και τους οπλαρχηγούς Βαγγέλη Χοστέβα και Παναγιώτη Καλογήρου. Στο Λιτόχωρο σχηματίστηκε "Προσωρινή Κυβέρνηση της Μακεδονίας" με πρόεδρο τον ιατρό Ευάγγελο Κοροβάγγο. Έτσι ολόκληρη η περιοχή από τα Τέμπη μέχρι την Κατερίνη πέρασε κάτω από τον έλεγχο των επαναστατών.
1878: Υπογράφεται η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (προάστειο της Κωνσταντινουπόλεως) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Με αυτή δημιουργείται η "Μεγάλη Βουλγαρία", η οποία περιελάμβανε τις ελληνικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης σε βάρος της Ελλάδος και θα αποτελούσε ηγεμονία φόρου υποτελή στην Υψηλή Πύλη. Η συνθήκη αυτή, μετά από αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, ανατράπηκε τον ίδιο χρόνο με την Συνθήκη του Βερολίνου.
1941: Παρά την σθεναρή αντίσταση των Ιταλών, το 3ο τάγμα του 34ου συντάγματος της 2ης μεραρχίας απελευθερώνει το χωριό Πέστανι στην Βόρεια Ήπειρο και συλλαμβάνει περισσότερους από 300 αιχμαλώτους, από τους οποίους 18 αξιωματικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop