Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

ΤΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ....

της παράδοσης και της ομορφιάς ασίγαστα προκαλεί και αδιάκοπα προσκαλεί.

« Ελέησόν με ο θεός ...ότι πολλοί οι πολεμούντες με από ύψους »
( Ψαλμ. 22, 2-3 )

Το Παναιτώλιο αφέντρα της Ιστορίας και με το Ησυχαστικό κέντρο «Άγιος Κυπριανός» , έγινε σμαράγδι γής και σελαγίζει στον χρόνο και την ιστορία, προκαλεί σταθερά και προσκαλεί σιωπηλά τους ανήσυχους περπατητές της γης.
Εδώ θα ηρεμήσουν ζώντες το μυστικό της θείας δημιουργίας. Όταν έλθουν σε επικοινωνία με την όμορφη και ήσυχη Παναιτωλιώτικη φύση, που «είναι το θαύμα των θείων δακτύλων», η «φύση που δεν λέγεται, που τραγουδιέται μόνο», θα αισθανθούν μέσα τους μία ανέκφραστη γαλήνη. Θα ηρεμήσουν και θα αντλήσουν περίφημες διδαχές ελπίδας.
Θα ψηλαφίσουν και θα συναντήσουν την ιστορία. Σε ώρες ήρεμης και γόνιμης δημιουργίας αλλά και σε στιγμές ανταριασμένων προκλήσεων. Μια ιστορία φορτισμένη με θάμβος, μαρτύριο, μαρτυρία, μεγαλείο και θαύμα.
Θα βιώσουν το ιερό ρίγος της αδελφοσύνης, της φιλοξενίας, της καλοσύνης, του γλυκού Παναιτωλιώτικου χαμόγελου, που διαπερνάει τα κύτταρα κι έρχεται ζωηφόρο μέχρι τα σάρκινα τοιχώματα της καρδιάς. Για έντονη μετάλλαξη της αγάπης.
Θα γνωρίσουν την τόλμη της Παναιτωλιώτικης ψυχής, που, απλή κι αφτιασίδωτη, ταπεινή και γενναία, δεν αφήνει περιθώρια στις ενοχλητικές υποτιμήσεις και τα εξαγριωμένα χαμόγελα. Αλλά συνοδοιπορεί, συμβαδίζει, συμπάσχει και λυτρωτικά συνδιαλέγεται με τις αγονάτιστες συνειδήσεις και τις ελεύθερες καρδιές.
Σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή του κόσμου, όπου η αφιλία και το ενοχλητικό ανάδελφο, «πετρώνουν» ψυχές και απομονώνουν καρδιές, ο Παναιτωλιώτης, κοσμοπολίτης στα διάσελα της ζωής, επιμένει, διακριτικά και σταθερά, να αναζητά διαύλους διαλόγου, να προσκαλεί στο αγώνισμα της φιλοξενίας και να προσφέρει στιγμές λυτρωτικής ανάπαυσης και γόνιμης ελευθερίας.
Δεν μπορεί, εξάλλου, να κάνει διαφορετικά. Στο ιερό του κύτταρο μέσα, γονίδιο αχτύπητο και ασάλευτο, έχει την αλήθεια και την αγάπη. Δύο ισχυρές και ιερές δυνάμεις, σφραγίδες ζωής, αποτύπωματα ιστορίας. Και σήμερα ! Εξοπλισμένος μ΄αυτές τις δυνάμεις τολμάει να προσκαλεί και να διακονεί στο ιερό μυστήριο της συναδέλφωσης.
Μία επίσκεψη στο Παναιτώλιο αποκαλύπτει τον συλλογισμό μας....
Το έλεος και η ευσπλαχνία του Ελεήμονος Θεού και η χάρις της Παναγίας Μητρός Του, του ιερομάρτυρος Κυπριανού και της παρθενομάρτυρος Παρασκευής, να βοηθούν όλους αυτούς που αγαπούν με την καρδιά τους και μ΄όλη τους την διάνοια και δύναμη τον Θεό, να επικαλούνται σε βοήθεια το Πανάγιο Όνομα Του και να μνημονεύουν πάντοτε.

Αρχιμ. Θεόκλητου Χρ. Ντζάθα
Δ/ντή Ριζαρείου Εκκλ/κής Σχολής.

(Αναδημοσίευση από « το Παναιτώλιο », την τριμηνιαία έκδοση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ
Τεύχος 22 Μάϊος-Ιούνιος-Ιούλιος 2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop