Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Ένας αιώνας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» στην παγκόσμια αγορά.

Αυστηρές ποινές και προσωρινό κλείσιμο επιβλήθηκαν στην εταιρεία τρείς μήνες μετά τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου της

του Κώστα Στούπα.
ΣΠΑΝΙΑ στη χώρα μας μια επιχείρηση έρχεται στην επικαιρότητα γιατί δεν τηρεί τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής ή τις συνθήκες εργασίας. Όταν μάλιστα αυτή η δημοσιότητα έχει να κάνει με μια πολυεθνική, τότε το θέμα αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Τρεις μήνες μετά τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της Παπαστράτος, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 100.000,00 € και τρεις μέρες αναστολή εργασιών. Το παράπτωμα της επιχείρησης σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας, αφορούσε το γεγονός ότι βρέθηκαν εργαζόμενοι χωρίς να έχει ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους.Είναι ένα πιστοποιητικό που απαιτείται απασχολούνται σε τρόφιμα, ποτά, τσιγάρα κ.λπ.
ΕξαγοράΗ Παπαστράτος, που εξαγοράστηκε το 2003 από τη Phillips Morris και αποτελεί μία από τις λίγες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο του Ασπροπύργου τον περασμένο Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου που εγκαινίασε τη νέα μονάδα είχε τονίσει τη σημασία αυτής της επένδυσης σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομία βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 20 δισ. τσιγάρων ετησίως και είναι από τις πιο σύγχρονες της εταιρείας στην Ευρώπη. Της εταιρείας ηγείται σήμερα ο κ. Χ. Τσόλκας, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Η εταιρεία Αφοί Παπαστράτου είναι συνυφασμένη με την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική ιστορία.
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1913από τα αδέρφια Ευάγγελο, Σωτήρη, Γιάννη και Επαμεινώνδα Παπαστράτο στο Αγρίνιο. Κινητήριος μοχλός ήταν ο Ευάγγελος, που ήταν και ο μικρότερος αδερφός.Τα πρώτα βήματα Η μαθητική ζωή του Ευάγγελου Παπαστράτου κράτησε μέχρι τα 12 του χρόνια, όταν απέκτησε και την πρώτη του σχέση μετά καπνά. Την εποχή που μάζευαν τα καπνά πήγαινε μαζί με άλλους συνομήλικούς του, έτριβαν τα καπνόφυλλα με το χέρι και τα άφηναν στο χώμα να ξεραθούν. Μάζευαν μετά τα ξεραμένα φύλλα και αντί για τσιγαρόχαρτο χρησιμοποιούσαν σελίδες από τετράδια. Όταν ζαλίστηκε καπνίζοντας και τον πήγαν «σηκωτό» στο σπίτι, έφαγε το ξύλο της χρονιάς του. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «ύστερα από αυτό, για χρόνια πολλά δεν ξαναδοκίμασα να καπνίσω. Ξανάρχισα το κάπνισμα μόνο σαν έγινα είκοσι δύο και έπρεπε πια να ήμουν καπνέμπορος».Η πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια αφορούσε το γενικό εμπόριο.
Στις 19 Ιουλίου 1906, σε συνεργασία με έναν Κεφαλλονίτη τυροκόμο, τον Σωτήρη Αυγερινό, ίδρυσαν την εταιρεία «Αυγερινός και Παπαστράτος» με σκοπό την αγορά και πώληση εγχώριων προϊόντων.
Οι δουλειές πήγαιναν καλά. Η εταιρεία ενισχύθηκε στη συνέχεια με τον αδελφό του, Σωτήρη. Εκτός από τα καπνά ασχολούνταν και με το εμπόριο σιτηρών. Απρόοπτο σταμάτημα των εργασιών έφεραν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Στρατεύθηκαν όλα τα αδέλφια. Επιστρέφοντας απ' τον πόλεμο προσπάθησαν να οργανώσουν και πάλι την εταιρεία. Ο Αυγερινός, όμως αρρώστησε και η εταιρεία διαλύθηκε τον Μάη του 1913. Αμέσως μετά τη διάλυση ίδρυσαν την ομόρρυθμη εταιρεία «Αδελφοί Παπαστράτου», που στην αρχή την αποτέλεσαν ο Ευάγγελος κι ο Σωκράτης και αργότερα μπήκε και ο αδελφός τους Γιάννης.Το Αγρίνιο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο... ΧίτλερΑΠΟ ΤΟ 1921 μέχρι το 1929 η οικογενειακή εταιρεία εξήγε ετησίως κατά μέσο όρο 3.382 τόνους καπνού, περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών του εν λόγω προϊόντος.
Η επιχείρηση παρέμεινε οικογενειακή μέχρι το 1930, όταν μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και δέκα μήνες αργότερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε το εργοστάσιο της εταιρείας στον Πειραιά. Το 1933 δημιούργησαν και το δεύτερο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Βερολίνο.
Το εχθρικό κλίμα που επέβαλαν οι ναζί του Αδόλφου Χίτλερ προς τους ξένους δεν άφησε να ευδοκιμήσει αυτή η επιχείρηση.
Το 1957 η Αφοί Παπαστράτου κυκλοφόρησαν το πρώτο τσιγάρο με φίλτρο στην Ελλάδα. Στη δεκαετία του '60 κι ενώ στη διεθνή αγορά αρχίζουν να κυριαρχούν τα αμερικανικά blends, η εταιρεία προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και έριξε στην αγορά μάρκες όπως το θρυλικό Old Navy και το Αstor, το οποίο παρήγε για λογαριασμό της γερμανικής Reemstsma.
Στη δεκαετία του 70 ξεκινά η συνεργασία με τη Phillips Morris, καθώς και η παραγωγή και κυκλοφορία του Marlboro στην Ελλάδα.ΕπένδυσηΣτα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε η αμερικανική πολυεθνική εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία και με δημόσια προσφορά απέσυρε τις μετοχές από το χρηματιστήριο. Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε σημαντική επένδυση δημιουργίας του νέου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο και απασχολεί περί τους 800εργαζόμενους.
Πηγή: Εφημερίδα REAL NEWS,23/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop