(αν και λαθροματανάστης) μόνιμος κάτοικος Τριχωνίδος!
Επιστημονικά ονομάζεται Aedes albopictus . Στην ελληνική γλώσσα το αποκαλούν κουνούπι-τίγρης, λόγω του μεγέθους του.Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατάφερε από ένα είδος ενδημικό των δασών της ΝΑ Ασίας, να είναι από τα πλέον επικίνδυνα και «επικηρυγμένα» είδη κουνουπιών.Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 κατακτά συνεχώς και νέες περιοχές, σαν τόπο μόνιμης κατοικίας του. Μία απ' αυτές και η Αιτωλοακαρνανία.
Στον τόπο μας εντοπίσθηκε αρχικά στην περιοχή του Ακτίου, ενώ τον Αύγουστο του 2008 «ακμαία άτομα» και «προνύμφες» βρέθηκαν στον Αστακό από ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Σήμερα ενδημεί σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη -κυρίως στις περιοχές της λιμνοθάλασσας (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Οινιάδες, Αλυζία, Πάλαιρος κ.τ.λ.), στο Αγρίνιο, στις παρατριχώνιες περιοχές (νάτο και το Παναιτώλιο) και σε όλα τα σημεία όπου η ύπαρξη νερών, αλλά και το κλίμα ευνοεί την εγκατάσταση και αύξηση του πληθυσμού.
Είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση σημαντικών ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός που μολύνουν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε Ασία, Αφρική και Αμερική.
Έχει ενοχοποιηθεί επίσης για τη δυνατότητα μετάδοσης και άλλων 22 τουλάχιστον αρμποϊών και άλλων παθογόνων ιών ενώ είναι φορέας του αρμποϊού (Chikingunya, του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας καθώς και του ιού του Δυτικού Νείλου).Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας κ. Νίκος Φατούρος, δήλωσε στην εφημερίδα του Αγρινίου «ΣυνΕΙΔΗΣΗ» ότι,
«O φόβος επανεγκατάστασης της ελονοσίας στην περιοχή είναι υπαρκτός, αφού όλα τα κρούσματα που εμφανίζονται στη χώρα μας (70-80 κατ' έτος) είναι «εισαγόμενα». Προέρχονται δηλαδή από μετανάστες.
Επομένως ο συνδυασμός μεταναστών και του κουνουπιού «τίγρης», μπορεί ύστερα από δεκαετίες να οδηγήσει ξανά στην εμφάνιση της ελονοσίας».Σε ότι αφορά την πιθανότητα διασποράς μέσω του κουνουπιού του στελέχους του ιού της νέας γρίπης τύπου Α –γνωστής ως «γρίπη των χοίρων»- ο κ. Φατούρος εμφανίζεται –στη δήλωσή του- καθησυχαστικός:«Θεωρητικά όλες οι ιώσεις μπορεί να μεταδοθούν μ' έναν τέτοιο τρόπο, χρειάζεται όμως μεγάλη μολυσματική «δόση» για να γίνει αυτό. Στην πράξη δηλαδή δύσκολα θα έχουμε τέτοια προβλήματα».Όμως η αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας, διαβλέποντας σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, ασχολήθηκε έγκαιρα με το σημαντικό αυτό πρόβλημα και συνέταξε μελέτη τεκμηρίωσης με την οποία υποδεικνύονταν και οι τρόποι αντιμετώπισης του.
Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
Το κουνούπι –τίγρης…
Αναρτήθηκε από
gmail.com
στις
01:01
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
Λίμνη Τριχωνίδα,
Υγεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).