Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Οι ληστείες και οι ληστές του μέλλοντος μας


(Δημοσιεύθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου 2007)
   
ΑΚΟΥΩ  όλο κ α ι πιο πολλούς τελευταία να μοιρολογούν... εαυτούς και ημάς: «Καλά ή κακά, όπως και να τα γράφετε, δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Δεν ιδρώνει το αφτί τους». Πραγματικά δεν ξέρω τι να απαντήσω. Αυθόρμητα μου 'ρχεται να συμφωνήσω. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, οι «νταβατζήδες» εναλλάσσονται σε θέσεις εργολάβου και υπεργολάβου, οι εφημερίδες και τα κανάλια αποκαλύπτουν και ξαναποκαλύπτουν, αλλά... όπως λέει και ο κόσμος, «δεν γίνεται τίποτα».
Έτσι είναι; Όχι ακριβώς. Κάτι γίνεται. Ενδιαμέσως σε όλον αυτόν τον χαμό οι επιτήδειοι κάθε εποχής κάνουν την τύχη τους. Επί πρώιμου ΠΑΣΟΚ και επί Μητσοτάκη αυ­τό συνέβη με όλους τους προμηθευτές κρατικών οργανισμών και δημόσιων έργων. Επί Σημίτη συνέβη μέσα από το μεγάλο κόλπο του Χρηματιστηρίου που δημιούργησε μια νέα «αστική» (τρόπος του λέγειν) τάξη. Επί Καραμανλή, επειδή δεν απέμειναν και πολλά πράγματα για να κλέψουν, οι προμήθειες ήταν «δοσμένες» και τα έργα ήδη «καπαρωμένα», έβαλαν χέρι στις συντάξεις και στα εφάπαξ. Με τρόπο θαυμάσια επιστημονικό, σαν έτοιμο από καιρό. Σαν να υπήρχε μια ολόκληρη «γαλάζια» στρατιά που όσο κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ σπούδαζε και μελετούσε το τι έχει απομείνει για να το βουτήξει όταν θα έρθει στην εξουσία.
Και εκεί, επειδή είμαι και λίγο κυνικός, μου ήρθε η «φλασιά» κατακέφαλα. Την ώρα που τα ΜΜΕ ξεσκεπάζουν τα σκάνδαλα των σημερινών, το χρήμα έχει ήδη κάνει φτερά για τα καλά και δεν το φέρνει πίσω κανένας. Αντίθετα, ενώ εμείς και ο απλός κόσμος αυτοϊκανοποιούμεθα πνευματικά με το σουρεαλιστικό σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», κάποιοι άλλοι μελετούν την αρπαχτή της επόμενης τετραετίας! Είτε «γαλάζια» είναι αυτή είτε «πράσινη». Είτε κυβερνά ο Κώστας είτε ο Γιώργος, το υποσύστημα τους έχει ήδη προσχεδιάσει τις «ληστείες» του μέλλοντός μας.
Μη ρωτάς, λοιπόν, τι γίνεται. Αυτό που σου λέω γίνεται. Όσο δουλεύεις τόσο θα σε δουλέψουν. Όσα παράγεις  τόσα θα σου αρπάξουν. Όσα αποταμιεύεις τόσα θα σου τζογάρουν. Αυτά που σου είπα σου φτάνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop