Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Νίκος Γκατζογιάννης τιμά στις ΗΠΑ...

το Ελληνικό όνομα.

Στα τέλη του Αυγούστου 2009, συνταξίδεψε στην Ελλάδα, με τον ομοεθνή μας (Ηπειρώτη από την μητέρα του) –καθηγητή πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής- Μάικλ Δουκάκη. Ο συγγραφέας του βιβλίου «ΕΛΕΝΗ», είναι ένας σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας, που τιμά τον τόπο καταγωγής του.
Ο Γκατζογιάννης, γεννήθηκε στον Λια Θεσπρωτίας το 1939 και το 1949 φυγαδεύτηκε στις Η.Π.Α. όπου βρισκόταν -ως μετανάστης- ο πατέρας του , μαζί με από τις τρεις αδελφές του.
Στις Η.Π.Α. παρακολούθησε τις βασικές του σπουδές σε σχολεία του Γουόρτσετσερ της Μασαχουσέτης.
Άριστος μαθητής, κέρδισε σημαντικές υποτροφίες και επέλεξε ως πεδίο σπουδών του τη Δημοσιογραφία, που τη διδάχθηκε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης και της Κολούμπια.
Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων για το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και δύο μυθιστορημάτων. Έχει τιμηθεί με 6 τίτλους διδάκτορα από διάφορα Πανεπιστήμια.
Παντρεύτηκε την Τζόαν Πόλσον, (συμφοιτήτριά του από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια), και απέκτησαν τρία τέκνα, τον Χρήστο (όπως ο πατέρας του) σεναριογράφο, που ζει στο Λος Αντζελες, την Ελένη (όπως η μητέρα του), συγγραφέα του βιβλίου "Το σπίτι μου στην Ήπειρο", συντάκτρια περιοδικού που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, την Μαρίνα, διακοσμήτρια, που ζει και εργάζεται στην Βοστόνη.
Oι αναμνήσεις του από τον Λιά της Ηπείρου, τα πώς και τα γιατί, τα πρόσωπα και γεγονότα της εποχής εκείνης και η σχέση τους με την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, τον οδήγησαν στην απόφαση να αρχίσει να ερευνά.
Στην πορεία της, απορροφήθηκε και αφοσιώθηκε και προκειμένου να την ολοκληρώσει, εγκατέλειψε τους «New York Times».
Τα στοιχεία της έρευνάς του, αποτέλεσαν το περιεχόμενο του βιβλίου του «ΕΛΕΝΗ», το οποίο τιμήθηκε ως το καλύτερο βιβλίο του έτους 1984.
Συνοπτικά η ιστορία που εξελίσσεται στο βιβλίο του «ΕΛΕΝΗ» ξεκινά από την 28η Αυγούστου του 1948, όταν η μητέρα του συγγραφέα, Ελένη Γκατζογιάννη, 41 ετών, και η θεία του Αλέξω, 56 ετών, εκτελέστηκαν κατόπιν εντολής του ανταρτοδικείου, με την κατηγορία ότι κατέστρωσαν και πέτυχαν την διαφυγή των τεσσάρων παιδιών της οικογένειας Γκατζογιάννη (τρία από τα τέσσερα κορίτσια και ο Νίκος) από τα συνολικά πέντε (4 κορίτσια και 1 αγόρι), για να τα γλυτώσει από το κομμουνιστικό, σε εξέλιξη, παιδομάζωμα.
Το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας «ΕΛΕΝΗ», με πρωταγωνιστές τον Τζόν Μάλκοβιτς και την Κέητ Νέλιγκαν, στην οποία ο Νίκ Γκατζογιάννης ήταν συμπαραγωγός, βασίστηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου του, ενώ σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο Λιά, τόπου μαρτυρίου και εκτελέσεως της μητέρας του Ελένης.
Η ταινία προβλήθηκε το 1985 και μόνο για λίγες μέρες στην Ελλάδα. Στη συνέχεια οι «δημοκρατικοί» παρακρατικοί μηχανισμοί της Ελληνικής (κοινοβουλευτικής, εξωκοινοβουλευτικής, «εσωτερικού» & «εξωτερικού») Αριστεράς, αντέδρασαν με απειλές, βομβιστικές επιθέσεις και προπηλακισμούς θεατών.
Με τη σκόπιμη απουσία του κράτους και των αστυνομικών του δυνάμεων, οι «αγνοί δημοκράτες» τραμπούκιζαν ανενόχλητοι έξω από τις αίθουσες προβολής. Απαγόρευαν την πρόσβαση κλείνοντας με ανθρώπινες «αλυσίδες» τις εισόδους τους, ενώ τρομοκρατούσαν ή ξυλοφόρτωναν όσους επέμεναν. Στο τέλος με μια κίνηση «ύμνο» στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ τη συνέχιση της προβολής της.
Μετά την "ΕΛΕΝΗ", ο Ν.Γκ. έγραψε τρία ακόμα βιβλία για την Ελλάδα:
«A place for us»,
«Hellas»,
«Greece-Land of Light»,
τα οποία περιείχαν την «έκφραση μιας σχεδόν ευλαβικής αγάπης για την Ελλάδα» όπως έγραψε το «The New Yorker».
Το 2000 έγραψε και παρουσίασε το βιβλίο «Η Ελληνική Φλόγα» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Λιβάνη», ναι ο γνωστός). Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση Ωνάση-Κόλλας.
Σε συνέντευξή του, τον Μάρτιο του 2008, στην Αυστραλιανή ομογενειακή εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» είπε:
«Για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου ζητάμε:
α) την απογραφή των εθνικών μειονοτήτων από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, οι οποίες την αρνούνται, αλλά ταυτόχρονα την απαιτούν από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, προκειμένου να στηρίξουν τους Αλβανικής καταγωγής πολίτες που ζουν εκεί.
β)μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας στην δημόσια διοίκηση της χώρας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των αδελφών μας, που τους αφαίρεσαν οι Αλβανικές αρχές.
….Η αυτονόμηση του Κοσσόβου είναι μεν μια αποσταθεροποιητική εξέλιξη στα Βαλκάνια, αλλά μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να πιέσουμε και μείς την Αλβανία για την αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου.
Η «Ελένη», γράφτηκε πριν από 25 περίπου χρόνια, και ό,τι γράφει είναι πέρα για πέρα αληθινό.»
Ο Νικ είναι ενεργό μέλος της American Hellenic Educational Progressive Association (ΑΗΕΡΑ) και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Τιμήθηκε το 1988, από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με τον τίτλο του «Άρχοντα, Διδασκάλου του Γένους».
Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ) μέχρι τις 25 - 27/7/2008.
Αυτή την εποχή γράφει τα απομνημονεύματα του ως ρεπόρτερ των New York Times, με προσωρινό τίτλο «A reporter’s Life».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop