Ο 38χρονος Ελληνοαυστραλός Παναγιώτης Γεωργακόπουλος διαφημίζει την ελληνική κουζίνα.
Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
«Φαίνεται πεντανόστιμο».
«Ποιος μπορεί να αντισταθεί σ' ένα τέτοιο πιάτο;»
«Θέλω κι άλλο ελληνικό φαγητό στη ζωή μου!»
Κι όμως, τα σχόλια αναφέρονται στο «ταπεινό» παστίτσιο. Όχι βέβαια σε αυτό που σερβίρεται στα τουριστικά εστιατόρια της Αθήνας, συνήθως κατευθείαν από το φούρνο μικροκυμάτων, τίγκα στην κανέλα για να καλύπτεται η γεύση ενός άθλιου κιμά και μιας προκάτ μπεσαμέλ, αλλά για μια γκουρμέ vegeterian εκδοχή του, με σέσκουλα, κολοκυθάκια και πιπεριές τσίλι, εξ Αυστραλίας προερχόμενη!
Εάν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία το 44% των τουριστών βλέπουν στο φαγητό ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του τόπου που θα επισκεφτούν, τότε το μπλογκ του Ελληνοαυστραλού θα έπρεπε να επιδοτείται από τον ΕΟΤ!
Μέσα από τις αναρίθμητες συνταγές του και τις εξαιρετικές φωτογραφίες που τις συνοδεύουν, ο 38χρονος οικιακός μάγειρας από το Σίδνεϊ (εργάζεται στον ταξιδιωτικό τομέα) διαφημίζει την ελληνική κουζίνα στην υφήλιο και -κυρίως- περιορίζει τη ζημιά που κάνουν οι ταβέρνες της Πλάκας.
Το ιστολόγιό του, μάλιστα, με τον «ζουμερό» τίτλο «souvlaki for the soul” («σουβλάκι για την ψυχή» - σ.σ. ο όρος χρησιμοποιείται για τις τροφές που ανακουφίζουν σώμα και πνεύμα, τις οικείες γεύσεις) συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στον κατάλογο των Times του Λονδίνου με τα 50 καλύτερα μαγειρικά μπλογκ παγκοσμίως.
30.000 επισκέψεις τον μήνα
«Το φαγητό πάντοτε καθόριζε το ποιος είμαι και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω την επομένη!», λέει ο Peter, που, όπως εξηγεί, «γεννήθηκε» Παναγιώτης, αλλά για λόγους ευκολίας χρησιμοποιεί το «Πέτρος» στην Αυστραλία.
«Ξεκίνησα να γράφω το μπλογκ για να μιλήσω για το πάθος μου για το φαγητό. Και πράγματι σήμερα έχω τη χαρά και την ικανοποίηση να μοιράζομαι την αγάπη μου για την κουζίνα με τον υπόλοιπο κόσμο».
Περισσότερουε από 30.000 μεμονωμένους επισκέπτες μετρά κάθε μήνα, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη μετά την αναφορά στους «Times», αλλά και την υποψηφιότητα για το καλύτερο μαγειρικό μπλογκ στην κατηγορία της φωτογραφίας στα βραβεία του Well Fed Network (μπορείτε να πάρετε μια ιδέα της δουλειάς του και στο petergphotos ).
Τι γράφουν οι αναγνώστες
Είναι άραγε δημοφιλής η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό; Τι του γράφουν οι αναγνώστες του;
«Πολύ! Ταξιδεύω πολύ και συνεχώς συναντώ ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει ελληνικό φαγητό και το έχουν λατρέψει. Ξεκινούν τις διηγήσεις τους από ένα ταξίδι στη χώρα μας λέγοντας
"θυμάμαι ότι εκεί δοκίμασα το τάδε πιάτο". Αυτό πάντα με κάνει να χαμογελώ. Τι να κάνουμε, έχουμε την καλύτερη κουζίνα του κόσμου!».
Γιατί όμως δεν μπορούμε να εδραιωθούμε στον γαστρονομικό χάρτη; Να ξεφύγουμε από το τρίπτυχο «μουσακάς-σουβλάκι-μπακλαβάς»;
«Είναι περίεργο που το ρωτάς, μιας και τελευταία με απασχολεί πολύ αυτό. Μην με παρεξηγείτε, λατρεύω τις παραδοσιακές συνταγές. Και στο μπλογκ μου θα βρεις πολλές τέτοιες. Μάλιστα φέτος σκοπεύω να αφοσιωθώ στο να παίρνω παραδοσιακά ελληνικά συστατικά και να τους δίνω μία σύγχρονη πινελιά. Είναι καιρός, νομίζω, το ελληνικό φαγητό να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διεθνούς γαστρονομικής αρένας και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν πειραματιστούμε.
Οι μάγειρες της μπλογκόσφαιρας πάντως πρωτοπορούν στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα έχω δει "κλέφτικο" από σολωμό και παστίτσιο με μανιτάρια και μπεσαμέλ από κουνουπίδι! Αισθάνομαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή αλλά σταθερή αλλαγή, που είναι πολύ θετικό».
Γιατί λοιπόν επέλεξε το «σουβλάκι» για τον τίτλο του μπλογκ του;
«Στην Αυστραλία το σουβλάκι είναι συνώνυμο των Ελλήνων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Μελβούρνη, όπου μεγάλωσα».
Ως παιδί, το αγαπημένο του φαγητό δεν ήταν άλλο από το παστίτσιο.
«Τρελαινόμουν να βλέπω τον πατέρα μου -ήταν μάγειρας σε εστιατόρια-να το "στήνει". Σήμερα το έχω "πειράξει" αρκετά. Παραμένει όμως το αγαπημένο, γνωστό μας παστίτσιο».
Τετάρτη 8 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).