Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία- 28 Μαρτίου

1821: Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδερφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας. Το φρούριο της Μονεμβασίας, στο οποίο κατέφυγαν 4.500 Τούρκοι, πολιορκείται από τον Πιέρο Γρηγοράκη. Ο Αθανάσιος Διάκος επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών φθάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από τον διοικητή της Χασάν αγά. Ο πρόκριτος Αναγνώστης Λιδωρίκης και οι οπλαρχηγοί Δήμος Σκαλτσάς και Παπαγεώργης Πολίτης υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως και μπαίνουν στο Λιδωρίκι. Οι Τούρκοι της κωμόπολης παραδίδονται χωρίς αντίσταση.
1822: 700 Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή του Ρεθύμνου εναντίον πενταπλασίων Τούρκων, τους οποίους νικούν και καταδιώκουν μέχρι τις πύλες του φρουρίου της πόλεως.
1833: Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οριοθέτηση των συνόρων της Ελλάδας, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957: Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξοριστεί από τους Άγγλους. Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Στυλιανός Λένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop