Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-5 Ιουνίου

1191: Επανάσταση των Κυπρίων κατά των Άγγλων.
1801: Ο νεομάρτυρας Μάρκος από την Σμύρνη αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους Τούρκους.
1822: Ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.
1825: Οι Μαμούρης, Παπακώστας και Τριανταφυλλίνας στραγγαλίζουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος για αρκετό καιρό κρατείτο φυλακισμένος στην Ακρόπολη. Ύστερα ρίχνουν το πτώμα του προς το μέρος του ναού της Απτέρου Νίκης για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι φονεύθηκε καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει. Ο νεκρός τάφηκε χωρίς τιμές στον Άγιο Δημήτριο, δυτικά της Ακροπόλεως.
1833: Ο Όθων φτάνει απρόοπτα στην Σμύρνη, με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Η εμφάνισή του προκάλεσε απερίγραπτο ενθουσιασμό. Γιορτές οργανώθηκαν προς τιμή του και ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ολόκληρο τον κλήρο έκαναν κατανυκτική δοξολογία στην Αγία Φωτεινή. Μετά την αναχώρησή του οι Τούρκοι εξόρισαν τον μητροπολίτη και προέβησαν σε αντίποινα σε βάρος των Ελλήνων.
1896: Ο Μακεδόνας οπλαρχηγός Αθανάσιος Μπρούφας αποβιβάζεται με 86 άνδρες στη Σκάλα Ελευθεροχωρίου. Το σώμα αυτό ήταν το κυριώτερο από όσα στάλθηκαν από την Εθνική Εταιρεία και διατήρησε για καιρό την επανάσταση στην Μακεδονία.
1941: Οι Γερμανοί φονεύουν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Θεοδοσάκη και δύο άλλους Κρήτες στο Σκαλάνι μπροστά στους κατοίκους του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop