Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Σαν Σήμερα στην Ελληνική Ιστορία-12 Σεπτεμβρίου.

490 πΧ: 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς υπό τον Μιλτιάδη κατατροπώνουν στον Μαραθώνα 100.000 Πέρσες υπό τον Δάτη και τον Αρταφέρνη. Από τότε ο Μαραθώνας αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της νίκης του φωτός κατά του σκότους και της ελευθερίας κατά της βαρβαρότητας.
1675: Οι Μανιάτες καταλαμβάνουν από τους Τούρκους το φρούριο του Πασαβά Λακωνίας.1821: Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στο Αίγιο.
1822: Οι Υδραίοι πλοίαρχοι Τζερεμές και Θεόδωρος συλλαμβάνουν τουρκικό πλοίο με αυστριακή σημαία που μετέφερε τροφές στο πολιορκούμενο Ναύπλιο.
1885: Κηρύσσεται επιστράτευση και κινητοποίηση του ελληνικού στρατού προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα Θεσσαλίας - Μακεδονίας. Σκοπός ήταν η παροχή εδαφικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα λόγω της πραξικοπηματικής προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από την Βουλγαρία.
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον ναύαρχο Κουτουριώτη, συνοδευόμενοι από 100 περίπου πολιτικούς και στρατιωτικούς οπαδούς τους, επιβιβάζονται στο Φάληρο στα ατμόπλοια "Εσπερία" και "Ατρόμητος" και φθάνουν στα Χανιά. Σκοπός ήταν η δημιουργία επαναστατικής κυβερνήσεως για την συμμετοχή της Ελλάδος στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.
1920: Η μεραρχία Μαγνησίας μεταφέρεται στην Νικομήδεια για να αντικαταστήσει μετά από αίτημα του 'Αγγλου στρατηγού G.Milne την 242η αγγλική ταξιαρχία.
1922: Ο λόρδος Curzon συστήνει την αποχώρηση του θωρηκτού μας "Αβέρωφ" από τον Βόσπορο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop