Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΤΙΚΟΣ - Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

Ο Δημήτρης Πιστικός γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1948.
Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον Πειραιά, όπου και δικηγορεί.
Ως λογοτέχνης ασχολείται κυρίως με την ποίηση και το δοκίμιο. Παράλληλα γράφει θέατρο, μεταφράζει αρχαίους Έλληνες ποιητές και συνεργάζεται με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά όπου δημοσιεύει ποιήματα και δοκίμια.
Ποιήματά του βραβεύτηκαν και μεταφράστηκαν στα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά, περιλαμβάνονται σε πολλές ανθολογίες και μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες.
Σε μία μεγάλη εκδήλωση Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ τη ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΜΑΪΟΥ 2006 και ώρα 7 μ.μ... στην αίθουσα «ΜΙΧΑΗΛΑΣ ΑΒΕΡΩΦ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος) παρουσίασε την ποιητική συλλογή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΣΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΥΦΑΝΤΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» - «Στον αστερισμό της Κόνισκας» (εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ).
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών- Καθηγητής Γλωσσολογίας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν : η ΕΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών) και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΗΜΑΚΗΣ (καθηγητής.)
Επίσης το Κανάλι Ένα ( Ραδιόφωνο του Πειραιά ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Πειραιά παρουσίασε τον ποιητή και δοκιμιογράφο στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, Φίλωνος 29 (ιστορικό κτίριο παλιού Ταχυδρομείου) την Τετάρτη 24 Μαΐου 2006 στις 8.30 μ.μ.
Ομιλητές ήταν : ο Δημήτρης Καραμβάλης, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας με θέμα «Το ποιητικό έργο του Δημήτρη Πιστικού» και ο Γιώργος Πετρόπουλος, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας με θέμα «Το θεατρικό, δοκιμιακό και ανθολογικό έργο του Δημήτρη Πιστικού».
Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις ακούστηκε η μελοποιημένη από την Ελένη Γκαϊτατζή ποιητική σύνθεση του Δημήτρη Πιστικού «Οι Χαιρετισμού της Χίου» , έργο για φωνή, χορωδία, δύο ηθοποιούς, πιάνο και κρουστά.
Το έργο ερμήνευσαν ο Γιάννης Θωμόπουλος και φωνητικό σύνολο από «Χορωδιακό εργαστήρι Ελένης Γκαϊτατζή» . Ποιήματα απήγγειλαν οι Γιώργης Σακκάς και Άννα Πολυτίμου- Παπακωντσαντίνου. Στο πιάνο ήταν ο Τάσος Σταμάτογλου και στα κρουστά ο Φώτης Κοκαβέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop